Як убезпечити базу даних BAS

Невеликі компанії, як правило, починають роботу в програмі BAS в файловому режимі, і це цілком логічно: для роботи в програмі 3-5 працівників немає необхідності купувати дороге серверне обладнання та програмне забезпечення. Файловий режим легко налаштовується, не вимагає додаткових інвестицій: файл бази даних (БД) розміщується на комп'ютері і по локальній мережі стає доступним всім користувачам компанії.
 
Однак з часом база даних розростається, збільшується число користувачів програми BAS, і працювати в програмі стає зовсім незручно: повільно формуються звіти, повільно проводяться документи або їх проведення неможливе через блокування даних. Часті також випадки, коли користувач бачить на моніторі повідомлення "помилка формату потоку", "помилка субд файл бази даних пошкоджений", помилка "пошкоджений заголовок бази даних".
 

Чому виникають помилки?

 
Справа в тому, що файловий режим ставить безпеку бази даних під загрозу:
  • збої в роботі локальної мережі, перепади напруги, відключення електропостачання, нестача пам'яті або місця на диску комп'ютера ведуть до незавершених транзакцій, появи «збійних» записів і навіть до повного руйнування БД;
  • людський фактор: оскільки файл БД доступний всім користувачам на читання, запис, зміну даних, можливі крадіжка даних, навмисні або випадкові деструктивні дії - пошкодження або видалення інформації.
 

Як захистити базу даних BAS

 
Слід пам'ятати, що відновити базу даних BAS не завжди вдається, тому краще запобігти випадкам її пошкодження. Для роботи з програмою BAS в файловому режимі необхідно:
  • забезпечити стабільну роботу локальної мережі без збоїв і переривань;
  • встановити джерела безперебійного живлення;
  • подбати про технічні параметри комп'ютера, на якому розміщений файл бази даних: достатня операційна пам'ять і обсяг диска, де знаходиться БД;
  • регулярно виконувати резервне копіювання та тримати резервну копію на іншому комп'ютері або носії інформації;
  • обмежити роботу користувачів в програмі BAS через «товстий клієнт»: більш надійним способом захисту БД від деструктивних дій людини буде створення веб-сервера та підключення користувачів через «тонкий клієнт»;
  • згодом перейти на клієнт-серверний режим роботи, при якому користувачі працюють з БД не безпосередньо, а через сервер BAS: такий спосіб убезпечить базу даних, зведе ризик пошкоджень до мінімуму і суттєво підвищить швидкість роботи програми.
Також слід захистити базу даних від вірусів незалежно від того, в якому режимі ви з нею працюєте. Будьте обережні з обробками для програм BAS, що відправлені вам поштою, і консультуйтеся з фахівцями, які обслуговують вашу компанію. 
 
 

Відновлення бази даних BAS

 
Що робити, якщо все-таки виникла помилка і з'явилося повідомлення про пошкодження БД? В такому випадку можна спробувати відновити базу даних самостійно з резервної копії і заново внести ту інформацію, яка була внесена за період з моменту створення резервної копії до моменту пошкодження бази. Спосіб відновлення бази даних може відрізнятися для різних конфігурацій і залежати від причини і типу пошкодження бази. Щоб відновити робочу резервну копію, потрібно увійти в Конфігуратор, увійти в меню «Адміністрування» та вибрати пункт меню «Завантажити інформаційну базу».
 
Якщо у вас немає резервної копії даних або вона створена давно, для лікування пошкодженої бази вам обов'язково слід звернутися за допомогою до фахівця по програмах BAS, які протестують та виправлять помилки інформаційної бази. Спроби самостійно «лікувати» БД можуть привести до гірших наслідків і неможливості відновити БД взагалі.
 
Ми радимо вам регулярно виконувати резервне копіювання бази даних та потурбуватися про її безпеку.  
 

Радимо почитати

Робота над програмою із лінійки BAS, яку Ви придбали, триває постійно. Розробники дбають про нові функціональні можливості програмного продукту, про актуальність форм регламентованої звітності, про зручність Вашої роботи в програмі BAS тощо. Оновлення для програмних продуктів BAS постачається як програмне забезпечення від розробника за підпискою, в яку входять або суто оновлення, або оновлення та додаткові сервіси. Детальніше про варіанти такої підписки можете ознайомитися у розділі про інформаційно-технологічний супровід (ІТС).

Для реєстрації користувача у програмі «BAS Управління торгівлею» зайдіть у меню "НДІ і адміністрування – Адміністрування – Налаштування користувачів та прав". Далі перейдіть у вкладку "Користувачі" та натисніть кнопку "Створити". У вікні вкажіть ім'я користувача. Також у полі "Фізична особа" вкажіть фізособу, яка відповідає цьому користувачеві - виберіть зі списку (Показати всі) або створіть його, натиснувши на кнопку +.

У користувачів програмних продуктів BAS часто виникає потреба звернутися за оновленням, консультацією чи технічною підтримкою до спеціалістів. І в таких випадках фахівець, як правило, уточнює, яка у користувача конфігурація BAS, її версія та версія платформи BAF.