Автоматизація роздрібного магазину

Ви плануєте комплексну автоматизацію магазину? Ми підготували для вас статтю, котра допоможе вам розібратися в цьому процесі і не допустити помилок на самому старті. Для початку потрібно визначитися з торговим обладнанням: яке воно буває і яке необхідно саме вам. 
 

Торгівельне обладнання для магазинів

 
Комп'ютер/ POS-система/Ноутбук

Ви можете обладнати робоче місце касира комп'ютером, POS-системою або ноутбуком. Найкращий варіант, звичайно ж, POS-система. Подібне обладнання спеціально розроблено для роздрібних магазинів: в ньому немає нічого зайвого, воно компактне, забезпечує тривалу безперебійну роботу, працює з різним торгівельним обладнанням, обладнано достатньою кількістю COM- і USB- портів. Такі системи зазвичай коштують дорожче звичайного комп'ютера, але з ладу вони виходять украй рідко і забезпечують стабільну роботу магазину протягом тривалого часу.

Якщо придбати POS-систему поки не виходить, поставте комп'ютер, тільки перед покупкою уважно вивчіть його технічні характеристики: він повинен бути досить потужним, щоб програма, в якій працює касир, не підвисала і операції проводилися швидко. У комп'ютера є кілька мінусів: через відсутність COM-портів підключення торгівельного обладнання можливо тільки через USB-порт, що часто веде до збоїв роботи обладнання, наприклад, фіскальних реєстраторів; згодом без належного супроводу комп'ютер може самовільно вимикатися або перезавантажуватися, що веде до втрати даних і неможливості обслуговування клієнтів.
POS-система
 
Касир може працювати і з ноутбуком, але ми не радимо обладнати його робоче місце таким пристроєм. До ноутбука не можна підключити все необхідне торгове обладнання з-за недостатньої кількості USB-портів плюс низька продуктивність веде до повільної роботи і підвисання програмного забезпечення, що неприпустимо в точці обслуговування покупців.
 
Бюджетний варіант робочого місця касира
Для роботи касира в роздрібній точці може бути досить касового апарату, до якого підключені сканер штрих-кодів та термінал еквайрингової системи. В цьому випадку відсутні витрати на покупку комп'ютера.
 
 

Автоматизація зоомагазину

Автоматизація зоомагазинуОрганізація обліку в зоомагазині та його автоматизація схожі на облік будь-якого  іншого виду роздрібної торгівлі, і як в будь-якій роздрібній торгівлі, тут також важливо враховувати особливості товарів, що продаються, та специфіку ведення бізнесу. Власниця мережі зоомагазинів звернулась до нас із запитом автоматизації обліку її роздрібної торгівлі.

 

 
 
Фіскальний реєстратор та Принтер чеків
 
Для друку чеків використовуються принтери чеків та фіскальні реєстратори, тобто принтери чеків з фіскальною пам'яттю, які відправляють інформацію про продажі в податкову інспекцію. Фіскальні реєстратори необхідно реєструвати в податковій перед початком торгівлі. Нефіскалізовані принтери чеків дозволені до використання приватними підприємцями (в обмежених випадках).
 
Фіскальний реєстратор                     Принтер чеків
 
Сканер штрих-кодів
 
Штрих-кодування товару значно спрощує роботу з ним, наприклад, при продажу, при прийомі товару на склад, при інвентаризації та виключає проблеми з пересортуванням. Ви можете самостійно створювати штрих-коди в програмі, наклеювати їх на товари та зчитувати за допомогою сканера.
 
Принтер етикеток
 
Для друку етикеток Ви можете використовувати термопринтер або термотрансферний принтер. Термопринтер працює без використання фарби: зображення етикетки проявляється на термопапері під впливом температури. Такі етикетки не довговічні: вони швидко зношуються, вицвітають під впливом сонячних променів, на них залишаються сліди від подряпин. Більш якісні етикетки, стійкі до зовнішніх впливів, виходять при друку на термотрансферному принтері. У ньому використовується спеціальна фарбувальна стрічка, яка забезпечує відмінний вид етикетки протягом тривалого часу. 
 
ВагиВаги
 
Магазину (продуктовому, будівельному, підприємствам громадського харчування) з ваговим товаром не обійтися без вагів. Ваги вам знадобляться на касі, у відділах з товаром на вагу, в зоні самообслуговування. Як правило, використовуються електронні ваги з можливістю друку етикеток: на етикетку виводиться найменування, штрих-код та вага товару.
 
Крім перерахованого вище вам також знадобляться грошовий ящик, термінал еквайрингової системи, дисплей покупця, зчитувач магнітних карт, термінал збору даних.
 
 
 

Програмне забезпечення для автоматизації роздрібного магазину

 
Важливий етап - вибір програмного забезпечення. Для роздрібної торгівлі ми пропонуємо програмні продукти BAS. 
«BAS Роздрібна торгівля» - відмінне рішення як для автоматизації торгівлі та ведення обліку товару індивідуального магазину, так і для роздрібних мереж. У програмі реалізовано повноцінне робоче місце касира. Ми випробували програму «BAS Роздрібна торгівля» багаторазово і рекомендуємо цей продукт для автоматизації продуктового магазину, магазину канцтоварів, магазину одягу, автоматизації квіткового магазину, магазину зоотоварів та інших.
 
 

BAS Роздрібна торгівляBAS РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ

Підшукуєте програму для автоматизації роздрібного магазину?

Познайомтесь з рішенням "BAS Роздрібна торгівля".

 

 

Як відбувається автоматизація за допомогою "BAS Роздрібна торгівля"

У роздрібній точці встановлюється "BAS Роздрібна торгівля", яка обмінюється даними про продажі з керуючою програмою "BAS Управління торгівлею".
 
У керуючій системі менеджери вводять довідкову інформацію про організації підприємства, інформацію про нові позиції і ціни номенклатури, ведуть роботу з постачальниками, враховують додаткові витрати транспортування та продажу. У конфігурації «BAS Роздрібна торгівля» користувачі, отримавши інформацію про зміни, внесені до довідкових даних, виконують передпродажну підготовку, оформляють роздрібні продажі, касові і складські документи.
 
Якщо необхідно автоматизувати кілька магазинів (мережа), в кожній роздрібній точці встановлюється "BAS Роздрібна торгівля". Інформація з точок буде потрапляти в центральний вузол, а з нього - в керуючу систему.
 
Для ведення бухгалтерського обліку можна підключити "BAS Бухгалтерію": дані в неї будуть потрапляти з керуючої програми.
 
У разі, якщо в магазині не встановлено комп'ютер і касир працює через касовий апарат, немає необхідності в програмі "Роздрібна торгівля": обмін даними відбуватиметься між касовим апаратом і програмою «BAS Управління торгівлею» за допомогою системи Reteko. Reteko дозволяє завантажувати довідники товарів і прайс-листи в касові апарати, переглядати касові чеки і дані за зміну, а також контролювати наявність товарів в магазині.

  

Автоматизація магазину на BAS дозволить:

  • контролювати продавців і захиститися від можливих крадіжок: в програмі ви швидко побачите, якщо бракує товару і в чию зміну він зник; продавець не зможе продавати товар «по своїй» ціною і заробляти на вас;
  • підвищити продуктивність роботи персоналу;
  • прискорити обслуговування покупців і скоротити черги біля каси;
  • швидко проводити всі необхідні операції з товаром: продаж, оприбуткування, інвентаризацію;
  • застосовувати різні маркетингові активності: знижки, дисконтні карти, програми лояльності;
  • контролювати запаси на складі: вчасно дозамовляти ходовий товар і не забивати склад товаром тривалої оборотності;
  • аналізувати продажі в розрізі товарів, груп товарів, продавців.

 

​​N.B. При покупці програмного забезпечення обов'язково проконсультуйтесь з постачальником програми стосовно її сумісності з торгівельним обладнанням, яке ви плануєте придбати. 

 

Радимо почитати

На даний момент для підприємств, що приймають розрахунок за реалізований товар чи надані послуги у готівковій та безготівковій формах з використанням платіжних карток чи інших електронних платіжних засобів (ЕПЗ), встановлено такі обов'язкові реквізити фіскального касового чеку (формується за допомогою РРО/пРРО) (відпові

Наша рубрика "Майстерня Бізнесу" - це інтерв'ю з підприємцями, власниками малого бізнесу, початківцями бізнесменами про те, як виникла ідея почати свій бізнес, з якими труднощами доводиться справлятися, які досягнення викликають гордість, як збуваються мрії.
 
Наша нова рубрика "Майстерня Бізнесу" -  це інтерв'ю з підприємцями, власниками малого бізнесу, бізнесменами-початківцями про те, як виникла ідея почати свій бізнес, з якими труднощами доводиться справлятися, які досягнення викликають гордість, як збуваються мрії.