Бажання створити щось своє. Підприємницький шлях Валентини Каденко

Наша нова рубрика "Майстерня Бізнесу" -  це інтерв'ю з підприємцями, власниками малого бізнесу, бізнесменами-початківцями про те, як виникла ідея почати свій бізнес, з якими труднощами доводиться справлятися, які досягнення викликають гордість, як збуваються мрії. 
 
Валентина Каденко, онлайн маркетингСьогодні в "Майстерні Бізнесу" в гостях Валентина Каденко, власниця студії онлайн маркетингу для малого бізнесу BezE, автор проекту про бізнес на сайтах valentynakadenko.info,  і ми поговоримо про сферу інтернет просування. 
 
Валентино, як і коли у вас з'явилась ідея власного бізнесу? Який він, ваш шлях у підприємництво? 
 
Ідея з'явилася ще на 4 курсі, коли я запропонувала своїй одногрупниці створити своїми силами агентство маркетингових досліджень. Ми навіть встигли провести 1 інтерв'ю і були якісь спроби розробити УТПsmiley. Але якось ця ідея померла швидше, ніж народилася, і я пішла працювати в офісі однієї інтернет-компанії.
 
З тих пір мене не покидало бажання створити щось своє. Взагалі по натурі я - людина досить волелюбна, і дуже важко переношу, коли мною командують, коли в проекті наді мною є керівники. Ця якість, до речі, багато років роботи в маркетингу в офісах успішно заважала мені будувати кар'єру, адже я не була тим заповітним слухняним гвинтиком.
 
І одного разу я зрозуміла, що вистачить мучити себе та інших, я пішла на той момент з банку, почала писати тексти на замовлення як фрілансер. Спочатку я думала, що це тільки на перший час, щоб було що намазати на хліб, але поступово я розширювала спектр своїх послуг (розібралася самостійно в розробці сайтів, просуванні, SMM), почала відвідувати спеціалізовані саме на інтернет-маркетингу заходи, семінари, курси, читати книги. Кількість замовлень росла, і я вже не справлялася одна, мені потрібна була допомога.
 
В результаті у мене вийшло своє невелике маркетингове агентство зі спеціалізацією на онлайн просуванні малого бізнесу. А трохи пізніше я відкрила для себе ще одне відгалуження в цьому бізнесі - інвестування в інформаційні сайти. Коли ти купуєш або створюєш сайт, розміщуєш туди корисні матеріали, вішаєш рекламу від Гугл, Яндекс та інших провайдерів і заробляєш партнерську винагороду.
 
Розкажіть про свою справу. Чому ви вибрали саме цю сферу? В чому ви бачите місію вашого бізнесу? 
 
Я допомагаю таким же, як і я, малим підприємцям завойовувати свій шматок ринку.​
 
Я вибрала інтернет маркетинг, тому що цей напрямок росте з кожним роком і ще має великий потенціал.  
 
До речі, до маркетингу у мене завжди була незрозуміла любов. Мені здавалося, та напевно так і є, що до маркетологів ставляться як до якихось чарівників. Ось він пошаманив над кодом сайту, поміняв місцями слова в продаючих текстах, і вуаля - стало більше клієнтів! Хіба це не диво?))
 
Плюс це дуже творча робота, незважаючи на велику кількість цифр, графіків і таблиць. А я з дитинства любила писати (вірші, проза, ще на друкарській машинці!), і копірайт був моєю першою послугою саме тому.
 
Хто ваші клієнти? Що вони цінують у співпраці з вами? Як ви будуєте відносини з ними?
 
Мої клієнти - це малий бізнес (в основному, Україна, але іноді звертаються російськомовні нерезиденти, наприклад, є пару клієнтів, які переїхали в свій час в Європу, але вважають за краще мати справу з українцями, оскільки це вигідніше). Більше жінки, але чоловіки теж є. Бізнес абсолютно різний - інтернет-магазини, приватні школи, клінінгові компанії, автоінструктори і ін.
 
Я перш за все роблю акцент на відповідальність і людські відносини. Напевно, за це до мене і тягнуться. Якщо я щось пообіцяла, значить, це буде виконано в строк і якісно. Вважаю такий підхід запорукою довгострокових відносин. Деякі клієнти зі мною вже 4-6 років.

 

Що було найважчим для вас в розвитку бізнесу до цього моменту?
 
Найважче для мене це бігти в одному напрямку. У мене є любов до всього нового і незвіданого, я займаюся, витрачаю багато часу на підготовку, а потім в середині шляху може виявитися, що мені це не підходить. Тому, щоб успішно і стабільно розвиватися в моєму бізнесі, мені часто доводиться «приборкувати» себе, щоб не почати терміново відкривати якийсь новий напрямок. Це реально вимагає чималих зусиль над собою.
 
Які додаткові компетенції вам довелось розвинути для управління своїм бізнесом?
 
Мільйон! Починаючи з вивчення кількох нових для мене професій, таких як SMM менеджер і SEO спеціаліст, менеджер з продажу, закінчуючи освоєнням різних методів самоорганізації та управління фінансами. Але для мене особисто немає нічого страшного в цьому, оскільки я дуже люблю вчитися чомусь новому. І за 6,5 років моєї діяльності в онлайн маркетингу я дізналася в 10 разів більше, ніж за 5 років в інституті та 6 років роботи в офісах.
 
Які програми ви використовуєте/плануєте використовувати в бізнесі (наприклад, CRM-системи, програми для обліку господарської діяльності, маркетингові сервіси, системи для управління проектами)? 
 
Все придивляюся до CRM, але поки що не впроваджувала. В цьому питанні я консерватор, оскільки справляюся з допомогою таблиць в Excel і документів в Google Docs. Серед маркетингових сервісів для своїх сайтів і для проектів своїх клієнтів я використовую біржі закупівель посилань такі як Miralinks, Gogetlinks, системи збору позицій і іншої статистики, ну і, звичайно, божественні Вебмайстри Google та Яндекса, куди ж без них. У деяких проектах за бажанням клієнта наше спілкування і звітність по проекту проходили у Бітрікс і Trello, що досить зручно. Для розсилок листів користувалася SendPulse і UniSender. 
 
Валентина КаденкоЩо ви вважаєте своїм пріоритетним завданням на даний момент? 
 
Масштабувати бізнес з інвестування в сайти. На даний момент я розробляю інструкції, які допоможуть автоматизувати багато рутинних процесів і звільнять мені руки і трудогодини.
 
Що б ви побажали тим людям, які тільки планують починати свій бізнес чи стоять на початку підприємницького шляху?
 
Не боятися змін. Тому що перебувати в стані стагнації набагато гірше. А якщо ви пробуєте, помиляєтеся, робите висновки і знову пробуєте - вам гарантований успіх просто тому, що існує закон великих чисел. Рано чи пізно кількість переростає в якість. Я зрозуміла, що будь-який пробіл у знаннях можна закрити інформацією буквально за 24 години, або делегувати тому, хто знає краще. Саме такий підхід дозволяє не сумніватися, не зупинятися і робити щось корисне!
 
 
У нас в гостях була Валентина Каденко, власниця студії онлайн маркетингу для малого бізнесу BezE. Валентино, величезне спасибі за те, що поділилися з нами своєю історією. Впевнені, вона надихне багатьох людей, які зараз перебувають в сумнівах, почати свою справу!

 

Радимо почитати

На даний момент для підприємств, що приймають розрахунок за реалізований товар чи надані послуги у готівковій та безготівковій формах з використанням платіжних карток чи інших електронних платіжних засобів (ЕПЗ), встановлено такі обов'язкові реквізити фіскального касового чеку (формується за допомогою РРО/пРРО) (відпові

Наша рубрика "Майстерня Бізнесу" - це інтерв'ю з підприємцями, власниками малого бізнесу, початківцями бізнесменами про те, як виникла ідея почати свій бізнес, з якими труднощами доводиться справлятися, які досягнення викликають гордість, як збуваються мрії.
 
Напевно, кожна людина хоча б раз у житті замислювалася про те, щоб відкрити власний бізнес. Швидше за все, і Ви теж, якщо читаєте цю статтю. У голову приходить багато бізнес-ідей, але більшість вирішують зайнятися роздрібною торгівлею, наприклад, відкривають роздрібний магазин.