Цілепокладання по методу OKR в компанії Google

«Якщо не знаєш, куди хочеш потрапити, тоді все одно, куди йти». У бізнесі ти завжди маєш знати, куди йдеш, все має бути пов’язано з цілями – з верху до низу. Відсутність цілей дезорієнтує, не дає рухатися вперед. Наявність розмитих цілей, цілей, що конфліктують між собою чи постійно й хаотично змінюються, викликає фрустрацію та демотивує. За дослідженнями Deloitte, жоден інший фактор так позитивно не впливає на мотивацію працівників, як чітко визначені цілі. 
 
Ефективне цілепокладання –  справа нелегка, але можлива. Чому б для цього не перейняти досвід великих корпорацій? Сьогодні ми розкажемо, як організовано цілепокладання в такій компанії, як  Google.
 
В Google використовують OKR (Objectives and Key results). Це – метод цілепокладання, який допомагає вибудувати дерево цілей, організувати індивідуальну та командну роботу та тримати фокус на пріоритетних завданнях. Цей метод був розроблений в компанії Intel. Її засновник Енді Гроув допрацював метод Management by Objectives (управління за цілями) Пітера Друкера, спростивши його та адаптувавши до умов Intel. Далі OKR запровадили в Гугл, що й зробило цей метод стандартним інструментом цілепокладання в багатьох інших компаніях, таких як GAP, Uber, LinkedIn, Amazon, Facebook.
 
Суть методу ОKR
 
Суть методу полягає в тому, щоб визначити ціль компанії та деталізувати її до рівня командних та індивідуальних цілей. Для кожної цілі встановлюється набір ключових результатів-метрик, які демонструють прогрес досягнення цілей.     
 
Ключові принципи методу: 
  • Амбіційність цілей: цілі мають бути складними, «на виріст», спонукати до розвитку креативності, нестандартного мислення; 
  • Відв’язка від бонусів та матеріальної мотивації: цілі, зав’язані на фінансовій вигоді для виконавця, можуть викликати торги, фальшування показників та результатів; в OKR прив’язки «виконав-отримав» не повинно бути;  
  • Вертикальна пов’язаність цілей: в OKR дерево цілей вибудовується таким чином, щоб можна було прослідкувати чіткий зв’язок між цілями конкретного працівника чи команди та цілями компанії;
  • Публічність: це ключовий принцип методу OKR; будь-який співробітник повинен мати можливість прослідкувати логіку шляху від його цілей до цілей компанії, дізнатися, над чим працюють суміжні підрозділи; 
  • Вимірюваність результатів.
 
Як ставляться цілі по методу OKR в компанії Гугл
 
Ціль – короткий опис того, що потрібно досягнути. За методом OKR формулювання цілі описує бажаний результат, який отримає працівник, команда чи компанія. По формулюванню повинно бути зрозуміло, в якому напрямку ведеться робота. Кількість цілей обмежена: розробники методу рекомендують встановлювати не більше 5 цілей на рік. В Google ставлять 4-6 цілей. Деякі компанії встановлюють річну ціль і розбивають на 4 квартальні цілі.  
 
цілепокладання в Гугл
 
По філософії OKR, якщо компанія досягає ціль на 100%, вона не розкриває свій потенціал, тому в Гугл цілі навмисне завищуються вдвічі, втричі. Оптимальний рівень досягнення цілі – 60-70%. Працюючи над складними цілями, працівники постійно розвиваються, докладають розумових зусиль і дають постійний розвиток компанії. 
 
 

22 способи підвищити мотивацію та продуктивність на роботі

 

Продуктивність та мотиваціяЗа вікном квітне весна, скоро літо, і думки все частіше і частіше ведуть нас від роботи до відпустки, ми медитуємо на картинки моря і пальм та старанно лайкаємо відпускні фотографії друзів і колег в Фейсбуці. В таких умовах сконцентруватися на робочих завданнях і показувати 100% ефективність складно. А треба. 

 

 
При формулюванні цілей важливо пам’ятати, що цілі повинні надихати та мотивувати; цілі повинні швидше ставити проблему, а не диктувати готове рішення; цілі мають захоплювати і особистий розвиток працівника, а не обмежуватися розвитком бізнесу.  
 
Ключові результати – це метрики, які вимірюють прогрес досягнення цілі. Як правило, визначають три ключових результати. У формулювання ключового результату включають кількісний показник. цілепокладання в Гугл 
 
Наприклад, 
Ціль: Побудувати партнерську мережу для продажу товару 
Ключовий результат 1: Розробити партнерську програму
Ключовий результат 2: Зробити 10 автоматизованих тунелів для підключення партнерів
Ключовий результат 3: Підключити 200 партнерів у мережу.
 
Якщо ключовий результат важко чи неможливо виразити в цифрах, потрібно написати зрозумілий легко вимірюваний результат. Наприклад, ключовий результат – «створити прототип мобільного додатку». 
 
В Google в кінці кварталу працівники вимірюють прогрес по ключових результатах по шкалі від 0 до 1. Якщо сукупний результат 1, це означає, що було поставлено занадто легкі ключові результати. Якщо сукупний результат 0,4, потрібно проаналізувати, що робиться неправильно. Оптимальна кількість балів – 0,6 – 0,7. Співробітники мають можливість в корпоративному інтранеті слідкувати за тим, як інші вимірюють свій успіх в досягненні цілей, як їхня робота співвідноситься з роботою інших і з загальною картиною Гугл. 
 
Така система дозволяє працівнику оцінити свій внесок в розвиток компанії.
 

Радимо почитати

Бюджетування – система планування, контролю та аналізу фінансових потоків підприємства. Для здорового функціонування бізнесу фінансове планування, тобто управління процесом розподілу та використання грошових коштів підприємства, вкрай необхідно. Якраз бюджетування дає можливість побачити, куди компанія витратить кошти протягом року, і заздалегідь оптимізувати витрати.

На шляху свого розвитку компанії малого та середнього бізнесу стикаються з новими викликами та можливостями, такими ж, як і інші підприємства. Однак, наприклад, на відміну від великого бізнесу, у малого та середнього є значна конкурентна перевага. Завдяки тому, що це невеликі компанії, вони можуть швидше та гнучкіше впроваджувати інновації, швидше реагувати на ринкову динаміку та зміни попиту і при цьому забезпечувати якісний сервіс для клієнтів та готуватися до масштабування і виходу на нові ринки з ефективними процесами та технологіями. 

Для розвитку підприємства потрібні вільні кошти, тож оптимізація витрат та економія ресурсів вкрай необхідні. Ділимося з вами практичними порадами, як побудувати в компанії систему здорової економії. Запровадьте систему планування: у вас має бути чіткий план витрат, якого ви повинні дотримуватися. Перевищення суми планових витрат має бути детально проаналізовано.