Е-лікарняні: що потрібно знати

З 1 жовтня 2021 стартує проект «Е-лікарняні». Для введення електронних лікарняних був запланований перехідний період з 4 червня по 1 вересня 2021 року (далі його подовжили до 1 жовтня 2021). Протягом цього часу діяли і електронні лікарняні листки, і листки в паперовому вигляді. З 1 жовтня використання електронних лікарняних стане обов’язковим. 

 

Чому вводяться електронні лікарняні листки

Листок непрацездатності може бути підставою для:

  • звільнення працівника від виконання роботи;
  • оплати тимчасової непрацездатності протягом 5 днів;
  • призначення матеріального забезпечення;
  • надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Введення е-лікарняних має на меті:

  • зменшити кількість випадків зловживання та безпідставного відкриття листків непрацездатності;
  • полегшити процес отримання страхових виплат;
  • зменшити витрати з державного бюджету на оплату безпідставно відкритих листків непрацездатності та придбання паперових бланків;
  • знизити корупційні ризики при оформленні лікарняних.

Звертаємо увагу, що важливо ознайомити співробітників підприємства або установи з правильною назвою підприємства або установи, організації та кодом ЄДРПОУ. В разі формуванням лікарем електронного лікарняного на неправильні дані роботодавець не зможе побачити листок непрацездатності у кабінеті страхувальника на порталі ПФУ. 

 

Як працювати з електронними лікарняними листками

Роботодавцю потрібно визначити порядок та коло осіб, які будуть працювати з електронними лікарняними. Сама процедура призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення для електронного лікарняного не змінюється, але важливо, щоб був конкретний співробітник, який буде займатися відстеженням електронних листків непрацездатності в кабінеті страхувальника на порталі ПФУ.

Після отримання повідомлення про відкриття електронного лікарняного роботодавцю необхідно перевірити наявність такого лікарняного в кабінеті страхувальника на сайті Пенсійного Фонду. Такі електронні лікарняні доступні для перегляду роботодавцями відразу після відкриття, тому роботодавець зможе правильно внести всі необхідні дані в табель обліку робочого часу. Електронний листок непрацездатності не потрібно роздруковувати, адже вся необхідна інформація вже буде доступна роботодавцю.

Фахівці ФСС відзначають, що е-лікарняний буде в статусі «закритий», проте до закінчення терміну лікування дати перебування на лікарняному можуть бути відкориговані лікарем при необхідності. З урахуванням цього, варто призначати і нараховувати допомогу з приводу тимчасової непрацездатності тоді, коли закінчиться зазначений в лікарняному термін лікування. Зверніть увагу, що оскільки в електронних лікарняних немає серії, а тільки унікальний номер, заяви-розрахунки необхідно подавати окремо від звичайних листків непрацездатності. В разі відкриття працівникові лікарняного в паперовому вигляді такий лікарняний необхідно продовжувати в такому вигляді до моменту закриття, незалежно від того, відбувся за цей час перехід на електронні лікарняні.

У Фонді Соціального Страхування підготували таку інфографіку по створенню та сплаті е-лікарняних.

Робота з електронними листками непрацездатності

 

Причини непрацездатності в е-лікарняних 

Для електронних листків непрацездатності визначені наступні коди:
1 - Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов'язаних з нещасним випадком на виробництві;
2 - Вагітність і пологи;
3 - Необхідність догляду за хворою дитиною;
4 - Необхідність догляду за хворим членом сім'ї;
5 - Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю у віці до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за дитиною;
6 - Карантин, встановлений відповідно до законодавства;
7 - Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства;
8 - Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу;
9 - Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу (може бути з позначкою про зв'язок у разі тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта);
10 - Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострого респіраторного захворювання COVID-19, викликаного коронавірусом SARS-СoV-2.

При наявності в медичному висновку позначки про зв'язок тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта причина непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов'язаних з нещасним випадком на виробництві» після завершення розслідування може бути змінена Фондом соціального страхування України на підставі актів розслідування нещасного випадку або професійного захворювання:
11 - Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання;
12 - Тимчасова непрацездатність в результаті нещасного випадку на виробництві.

 

Електронні лікарняні в системах обліку діяльності підприємства

В системах автоматизації бізнесу BAS вже внесено зміни з урахуванням нововведень стосовно електронних лікарняних листів. 

Відповідно до роз’яснення Фондом соціальног острахування щодо заповнення заяви-розрахунку на фінансування для надання матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок коштів Фонду за електронними листками непрацездатності в програмах «BAS» додана можливість використання нових кодів для відображення причин непрацездатності в друкованих формах та при вивантаженні до Fredo Звіт.
Оновлення доступні для типових конфігурацій: BAS Бухгалтерія ПРОФ, BAS Бухгалтерія КОРП, BAS КУП, BAS ERP. 

Для отримання оновлень програм необхідно укласти договір інформаційно-технологічного супроводу (ІТС). За появненнями / уточненнями звертайтесь, будь ласка, до менеджера в чат на сайті чи за телефонами 0674679005 (Viber), 044209 9320.