Головне - впевненість в собі і в своїй ідеї. Підприємницький шлях Михайла Шевченка

Наша рубрика "Майстерня Бізнесу" - це інтерв'ю з підприємцями, власниками малого бізнесу, початківцями бізнесменами про те, як виникла ідея почати свій бізнес, з якими труднощами доводиться справлятися, які досягнення викликають гордість, як збуваються мрії.
 
Михайло ШевченкоСьогодні у нас в гостях Михайло Шевченко, власник дизайн студії 1gogdesign, і ми поговоримо про бізнес в сфері реклами, виробництва сайтів та seo-просування.
 
Михайле, як і коли у вас з'явилась ідея власного бізнесу? Який він, ваш шлях у підприємництво?
 
Добрий день. Починав я займатися дизайном і рекламою ще в далекому 1995 р Пізніше працював в друкарні на Apple Macintosh. Тоді це був дуже крутий графічний комп'ютер. Фотошоп був там, по-моєму, 3-ої чи 3.5 версії). Пізніше керував друкарнею, жив там практично. Було кілька друкарських верстатів. Робили масу цікавих замовлень (упаковки, журнали, етикетки та ін.)
 
З розвитком технологій в тому числі інтернету, сфера реклами перейшла у віртуальну площину. З'явилися рекламні майданчики в мережі. Також велика маса підприємців стала замовляти собі сайти.
 
Рекламувати себе і знаходити клієнтів стало зручніше завдяки соціальним мережам, тематичним порталам та ін .І я в якийсь момент прийшов до висновку, було це, по-моєму, в 2012 році, що немає сенсу знімати офіс або наймати співробітників. Досить мати надійну групу хороших фахівців (дизайнерів, програмістів, сеошників і ін.) для успішної реалізації проектів. Клієнту від цього тільки одні плюси. Як мінімум, до вартості проекту немає надбавок за оренду приміщення, утримання офісу і т.д. Природно, є людський фактор: не всі, працюючи вдома «фріланс», ставляться відповідально до неї, але у нас з цим немає проблем, тому що колектив надійний і відповідальний. З огляду на велику конкуренцію на ринку, намагаємося робити наші проекти якісно та своєчасно.
 
 
Розкажіть про свою справу. Чому ви вибрали саме цю сферу? В чому ви вбачаєте місію вашого бізнесу? 
 
Це все більше схоже на дивний збіг або провидіння, тому що в школі я ходив в художню школу і паралельно відвідував гурток інформатики. Пізніше, коли я пішов працювати, один знайомий запропонував мені спробувати себе на посаді дизайнера. Було це в році 1995. Я тоді навчився робити візитки в CorelDraw). Мені сподобалося, стало виходити, навчився вже пізніше створювати листівки, верстати буклети та багато іншого.
 
Так що я, можна сказати, вже більшу частину життя в цій сфері. Це моя стихія. Це дуже цікава, технологічна галузь з швидким розвитком. Тут потрібно тримати руку на «пульсі подій», цікавитися новинками і присвячувати багато часу пізнанню нового.
 
Звичайно, я бачу свою місію в користі оточуючим в плані якісної продукції і правильно створеної реклами. Завжди приємно, коли у клієнта справи йдуть краще завдяки розробленій нами для нього рекламній кампанії або сайту. Та й взагалі, дуже приємно бачити свою рекламу, зроблену своїми руками десь в місті на борді або в метро ... Я люблю свою справу і ставлюся до роботи з душею і повною віддачею, як, власне, і весь наш колектив.
 
  
Білборд для ТРЦ Гулівер                                                                                                   Білборд для Sobi Club
 
Хто ваші клієнти? Що вони цінують у співпраці з вами? Як ви розвиваєте відносини з ними?
 
За роки роботи у нас є кілька десятків постійних клієнтів. З деякими співпрацюємо вже років по 10. Серед них торгові центри, готелі, ресторани, мережі супермаркетів, розважальні комплекси, торгові й виробничі компанії, IT компанії. І такі відомі бренди, як Сільпо, ТРЦ Гулівер, Мамаміа, ОТПБанк, Гранд Адмірал і багато інших.
 
Думаю, в першу чергу, клієнти цінують в нас уміння практично з півслова зрозуміти їх побажання, також ми можемо запропонувати свої ідеї для більш ефективної реалізації проекту або реклами. Завоювати довіру клієнта в наш конкурентний час не так просто, тому ми завжди знаходимо компроміс з клієнтом. Це, можливо, і ціна, і термін, і особливі побажання. Так що відносини у нас з клієнтами, можна сказати, теплі і дружні).
 
 
Що було найскладнішим для вас в розвитку бізнесу до цього моменту?
 
В першу чергу, це постійні клієнти. Для того, щоб утриматися "на плаву», необхідно, як мінімум, мати кілька постійних клієнтів. Далі вже справа в розвитку і пошуку нових замовлень. Також, повторюся, галузь реклами та маркетингу дуже швидко розвивається, так що завжди можна знайти ідеї, в який бік рухатися і чим займатися ще. Головне - це не «піти на дно» на початку ...
 
 
Які додаткові компетенції вам довелось розвинути для управління своїм бізнесом?
 
Для розвитку і зростання компанії необхідний правильний підхід. В першу чергу це інновації і новинки ринку, які затребувані у споживача. Для спілкування з клієнтами ми використовуємо сучасні засоби комунікацій. Месенджери, соціальні мережі тощо дають можливість практично цілодобово бути онлайн з клієнтом. Такі речі як SЕО-оптимізація, UX / UI дизайн, HTML5, JavaScript тощо це просто необхідно, але бувають проекти, в яких доводиться вирішувати інші, більш складні завдання. У таких ситуаціях ми розширюємо коло фахівців або вивчаємо нове для досягнення заданої мети. Також використовуємо у своїй роботі метод просування товарів і послуг за допомогою соціальних медіа SMM (Social Media Marketing).
 
Загалом всі необхідні інструменти для розвитку бізнесу вже є, але не можна забувати про технології та їх швидкий розвиток. Потрібно намагатися йти в ногу з часом ...
 
  
           Флаєр для фестивалю вина в Гранд Адмірал                                                                 Оформлення сцени для мережі Сільпо
 
Які програми ви використовуєте/плануєте використовувати в бізнесі (наприклад, CRM-системи, програми для обліку господарської діяльності, маркетингові сервіси, системи для управління проектами)?
 
У нашій роботі, в основному, ми користуємося продуктами Adobe. Звичайно, є і допоміжні програми, іноді підключаємо і фахівців з 3D графіки. Для створення сайтів та он-лайн магазинів використовуємо платформи WordPress, Joomla, Drupal, OpenCart, Еcommerce тощо.
 
Для зручної роботи і фіксації комунікацій з клієнтами, обробки замовлень на різних етапах їх реалізації ми використовуємо у своїй роботі не тільки соціальні мережі і месенджери, а й СRM -систему Бітрікс24. З її допомогою ми можемо поетапно працювати над проектом, координуючи свої дії. Вона дуже зручна в користуванні і має масу корисних функцій. Звичайно ж, ми окремо ведемо переписку з клієнтами, сповіщаємо їх про наші акції та новинки. В наш час, втім, як і завжди, реклама - це двигун торгівлі, не забувайте про це).
 
 
Що ви вважаєте своїм пріоритетним завданням на даний момент?
 
На даний момент нам необхідно довести «до ладу» всі наші сторінки в соц. мережах і трохи сайт). Звичайно ж, нові клієнти та замовлення - це теж для нас в пріоритеті!) А ще не завадило б вийти на зарубіжний ринок. Для цього ми найближчим часом плануємо вживати необхідні дії ...
 
  
                      Розробка сайту Dolce                                                                         Розробка сайту для ЖК "Власна квартира"
 
Що б ви побажали тим людям, які тільки планують починати свій бізнес чи стоять на початку підприємницького шляху?
 
Відчуваю, що повторюся, але головне - це впевненість в собі і в своїй ідеї! Звичайно, не завадить підготувати хороший фундамент для реалізації свого проекту. Це і знання, і досвід, і, звичайно, професіоналізм. І не опускати руки на шляху досягнення своєї мети, незважаючи на невдачі! Так що бажаю удачі в починаннях і успіхів в бізнесі!
 
 
У нас в гостях був Михайло Шевченко, власник дизайн студії 1gogdesign. Михайле, величезне спасибі за те, що поділилися з нами своєю історією. Впевнені, вона надихне багатьох людей рухатися до своєї мрії і почати свою справу!
 

Радимо почитати

На даний момент для підприємств, що приймають розрахунок за реалізований товар чи надані послуги у готівковій та безготівковій формах з використанням платіжних карток чи інших електронних платіжних засобів (ЕПЗ), встановлено такі обов'язкові реквізити фіскального касового чеку (формується за допомогою РРО/пРРО) (відпові

Наша нова рубрика "Майстерня Бізнесу" -  це інтерв'ю з підприємцями, власниками малого бізнесу, бізнесменами-початківцями про те, як виникла ідея почати свій бізнес, з якими труднощами доводиться справлятися, які досягнення викликають гордість, як збуваються мрії. 
 
Напевно, кожна людина хоча б раз у житті замислювалася про те, щоб відкрити власний бізнес. Швидше за все, і Ви теж, якщо читаєте цю статтю. У голову приходить багато бізнес-ідей, але більшість вирішують зайнятися роздрібною торгівлею, наприклад, відкривають роздрібний магазин.