Кайдзен: безперервне поліпшення по-японськи

Бізнес вже давно вийшов за межі міста, країни і континенту, він став космополітом і вбирає в себе кращі бізнес-практики світу, наприклад, кайдзен. Японська філософія «кайдзен» - це філософія постійного вдосконалення всіх аспектів діяльності підприємства. У процесі безперервного поліпшення бере участь кожен співробітник компанії: «знайшов помилку - виправ». Покращення можуть бути незначними, але в результаті вони дають значне поліпшення роботи компанії - це і якість продукту / послуги, і якість обслуговування, процесів, технологій, персоналу, менеджменту, корпоративної культури та інше.
 
Удосконалення можна розділити на «кайдзен» - постійні незначні поліпшення в процесі роботи, та інновації - суттєві зміни, які передбачають впровадження нових технологій або / та обладнання.
 
Концепція «кайдзен» представляє собою парасольку, під яким зібрано різні аспекти діяльності компанії. Все, що поміщено під парасолькою, має постійно рухатися, вдосконалюватися для того, щоб підприємство могло гармонійно розвиватися і ставати все більш конкурентоспроможними.
 

Основні принципи «кайдзен»

Для реалізації концепції «кайдзен» організація повинна дотримуватися її основних принципів:
 
  • організація робочого місця;
  • усунення невиправданих втрат;
  • стандартизація.
1. Для організації робочого місця застосовується система 5S - система організації офісу в цілому і робочого місця кожного співробітника зокрема, тобто створення оптимальних зручних для виконання роботи умов. Тільки в середовищі, де панує порядок і чистота, можна виробляти бездефектну продукцію / послуги, які будуть відповідати вимогам клієнтів. Система 5S включає:
  • Seiri – сортування, усунення непотрібного: відсортовується те, що не потрібно в роботі;
  • Seiton – самоорганізація, дотримання порядку: наводиться лад  тому, що потрібно буде для роботи; інструменти мають бути під рукою;
  • Seiso – прибирання, дотримання чистоти: робоче місце та інструменти повинні триматися в чистоті; все обладнання має бути на своєму місці;
  • Seiketsu – стандартизація процесів: стандартизуються перші три кроки та вводяться у звичайну практику персоналу;
  • Shitsuke – дисципліна, удосконалення порядку: підтрмується встановлена практика управління робочим місцем, проводиться постійний моніторинг. 
2. Усунення невиправданих втрат. В процесі перетворення ресурсів в кінцевий продукт частина дій не додає ніякої цінності, такі дії вважаються втратами і їх потрібно усувати. Процес пошуку та усунення таких дій називається «muda». У кайдзен виділяють сім «muda», або сім типів втрат:
  • руху;
  • очікування;
  • технологія;
  • транспортування;
  • дефекти;
  • запаси;
  • перевиробництво.
3. Стандартизація. Стандарти допомагають організувати стабільну роботу в компанії. У концепції «кайдзен» процес стандартизації відбувається постійно, стандарти весь час вдосконалюються.

  

Читайте також статю: Бізнес-процеси: выявлення, опис, оптимізація

Персонал в «кайдзен»

У «кайдзен» людина - найцінніше надбання компанії. Японці першими прийшли до висновку, що бізнес отримає більше, якщо буде розглядати працівників не як об'єкт експлуатації, а як партнерів, і діляться своїм досвідом побудови відносин між працівником і організацією. Формування відносин між людиною і компанією ґрунтується на 5 системах:
 
1. Система довічного найму: формування лояльного співробітника - і компанія, і працівник зацікавлені у взаємовигідній «комфортній» співпраці, що стимулює прагнення допомагати один одному.
 
2. Система навчання на робочому місці: безперервне навчання - частина робочого процесу, таким чином співробітник швидше підвищує свою кваліфікацію, удосконалює себе як особистість; з'являється можливість опанувати нові навички, професією.
 
3. Система ротації: планова ротація з одного підрозділу в інший допомагає співробітникам опанувати нові навички, зрозуміти суміжні процеси, налагодити спілкування і дружні зв'язки з колегами, розширити кругозір, стати «людиною компанії».
 
4. Система достоїнств: кожній людині властивий свій унікальний набір якостей, що відрізняє його від інших, і кожному необхідно знайти таке місце в компанії, де він зможе максимально себе проявити і внести свій вклад в розвиток справи. Співробітникові повідомляють на регулярній основі думки про нього колег, з якими він стикався в процесі роботи. Це плюс його самооцінка дозволяють людині краще зрозуміти свої сильні та слабкі сторони.
 
5. Система винагород: винагорода пов'язано з досягненнями співробітника і компанії в цілому, їх успіхами і поразками. Система винагороди мотивує працівників долати труднощі і досягати цілей. У разі, коли співробітник пов'язав своє життя саме з цією компанією, він не буде тікати при першій же невдачі, а буде прагнути до успіху.
 
За концепцією «кайдзен» співробітників не можна карати, адже страх покарання змушує людину брехати, а брехня заважає вчасно прийняти рішення, щоб врятувати ситуацію. Інформаційні потоки в компанії повинні бути прозорі - правда, нічого крім правди; спроба приховати інформацію або застосувати маніпуляцію рано чи пізно виявиться, що призведе до втрати довіри до співробітника, керівника або до бізнесу. За «кайдзен» співробітники не отримують накази: з ними радяться і обговорюють, їм роз'яснюють, їх вчать, всі рішення приймаються разом. Кожен співробітник може запропонувати ідею, як удосконалити той чи інший аспект діяльності компанії. Співробітники зацікавлені у вдосконаленні робочих процесів, адже це веде до зниження витрат, а, отже, до збільшення їх особистого доходу.
 
У будь-якої компанії є проблеми, важливо це визнавати і прагнути звести їх до нуля шляхом постійного вдосконалення. Методи японського менеджменту не пов'язані з культурними особливостями, тому їх можна успішно застосовувати в будь-якому іншому місці, не тільки в Японії. Kaizen! yes

Автор: Оксана Филонова

При копировании материала поставьте, пожалуйста, ссылку на первоисточник.

Радимо почитати

Бюджетування – система планування, контролю та аналізу фінансових потоків підприємства. Для здорового функціонування бізнесу фінансове планування, тобто управління процесом розподілу та використання грошових коштів підприємства, вкрай необхідно. Якраз бюджетування дає можливість побачити, куди компанія витратить кошти протягом року, і заздалегідь оптимізувати витрати.

На шляху свого розвитку компанії малого та середнього бізнесу стикаються з новими викликами та можливостями, такими ж, як і інші підприємства. Однак, наприклад, на відміну від великого бізнесу, у малого та середнього є значна конкурентна перевага. Завдяки тому, що це невеликі компанії, вони можуть швидше та гнучкіше впроваджувати інновації, швидше реагувати на ринкову динаміку та зміни попиту і при цьому забезпечувати якісний сервіс для клієнтів та готуватися до масштабування і виходу на нові ринки з ефективними процесами та технологіями. 

Для розвитку підприємства потрібні вільні кошти, тож оптимізація витрат та економія ресурсів вкрай необхідні. Ділимося з вами практичними порадами, як побудувати в компанії систему здорової економії. Запровадьте систему планування: у вас має бути чіткий план витрат, якого ви повинні дотримуватися. Перевищення суми планових витрат має бути детально проаналізовано.