Маркетинг vs Продажі

Маркетинг vs продажіРідко в якій компанії відділ маркетингу та відділ продажів  - це згуртована команда, в якій всі один одному допомагають і всі разом турбуються про клієнтів та досягнення цілей компанії. Частіше доводиться спостерігати два ворогуючих табори, що змагаються за славу та лавровий вінець, втрачаючи набагато більше і для себе, і для компанії в цілому.  Кожний з них вважає, що лише завдяки його зусиллям здійснюються продажі і лише він достойний хвали та визнання.

Однак продаж – це досягнення цілі спільними зусиллями, адже у кожного свої завдання, виконання яких в кінці кінців веде до закриття угоди. Відділ маркетингу розробляє стратегію розвитку бренду компанії, формування її репутації та довіри до неї, створює інструменти, які допоможуть схилити ліда до покупки та закрити угоду. Відділ продажів взаємодіє з лідами, презентує продукт та, застосовуючи інструментарій маркетингу та весь арсенал можливих технік продажів та роботи з запереченнями, таки укладає угоду.   

Коли маркетинг та продажі працюють разом, і кількість лідів, і їх якість підвищуються, а витрати та час на закриття угоди скорочуються.

Камінь спотикання

Завдяки сучасним технологіям маркетологи сьогодні можуть отримувати детальну інформацію про те, звідки прийшов лід, які його інтереси, як він поводиться на сайті тощо. Всі ці метрики дуже корисні, однак не варто забувати, що головна ціль – не підглядання, а продаж.

Маркетологи можуть тижнями відслідковувати потенційного покупця, але він зникає з їхніх радарів в той момент, коли його «передають» у відділ продажів. От тут і виникає проблема. Представники відділу продажів знають, хто із лідів перетворився на покупця, але вони не інформують маркетинговий відділ про це. Маркетологи часто не знають, який прибуток генерують їх програми. За результатами досліджень, близько 75% маркетологів не в змозі підрахувати ROMI (повернення маркетингових інвестицій). До того ж, вони не можуть визначити, яка із кампаній ефективніша, оскільки вони не знають дійсних результатів.

Все це негативно відображається на прибутковості компанії.    

Рішення

Очевидно, що для компанії вигідно, коли відділ маркетингу та відділ продажів працюють сумісно, обмінюються інформацією для кращого розуміння впливу одного підрозділу на результати іншого, для якісного планування маркетингових кампаній.

Рішенням для примирення цих відділів може бути їх автоматизація за допомогою CRM Бітрікс24. CRM допоможе організувати основні бізнес процеси цих відділів: управління продажами, управління маркетингом, управління клієнтською базою, управління контактами з клієнтами.

Дізнайтеся більше про CRM Бітрікс24.

 

Радимо почитати

Клієнти - запорука розвитку Вашої компанії. Немає клієнтів - немає бізнесу. Однак ще важливіше - клієнти постійні: одного разу довірившись Вам і отримавши очікуване, вони знову і знову будуть до Вас звертатися за допомогою, якщо Ви їх, звичайно, не підведете. І тут не зайвим буде нагадування, що утримання існуючого клієнта коштує в 5-10 разів дешевше, ніж залучення нового.

CRM система покликана допомогти організації краще розуміти покупців, спілкуватися з ними, задовольняти їх потреби та бачити перспективи подальшої співпраці. Філософія сучасного бізнесу полягає в тому, що успіх бізнесу залежить від здатності побудувати повноцінні взаємовідносини із покупцями.  

Близько 63% маркетологів вважають, що їх основне завдання - залучати нових клієнтів. Однак успішні компанії вже давно знають, що втримання лояльних клієнтів - тих, що знову і знову повертаються до них за покупкою та рекомендують друзям та близьким - впливає на ріст прибутку. Лояльні покупці не зваблюються знижками та не біжать до конкурентів