Підприємницький міф

Предпринимательский мифАвтор: Майкл Гербер
 
Кожна людина, що починає власний бізнес, складається з трьох окремих особистостей: Підприємця, Менеджера і Спеціаліста. Якби ці три частини були правильно збалансовані, ми б мали надзвичайно компетентну особистість. Підприємець мав би необмежену можливість звертатися до нових сфер своїх інтересів; менеджер ставив би на міцну основу проведені операції; спеціаліст виконував би технічну роботу.
 
Однак, досвід показує, що лише деякі з тих, хто вступає в бізнес, можуть похвалитися  збалансованістю цих особистостей. Типовий власник малого бізнесу лише на 10 відсотків підприємець, на 20 відсотків менеджер, і на 70 відсотків спеціаліст. Підприємець надихається ідеєю. Менеджер вигукує: «О, ні!» І поки вони воюють, спеціаліст використовує надану можливість, щоб самому вступити в бізнес і реалізувати свою мрію – вийти з-під контролю і просто робити роботу, яку він любить. І трагедія в тому, що бізнес, який повинен був звільнити людину від роботи на інших людей, в реальності робить її рабом. Він виконує ту ж роботу, що й раніше, але в більшому об'ємі, і ще повинен виконувати десяток інших завдань, про які він немає жодного уявлення. 
 
Помилка багатьох людей, що починають свій бізнес, в тому, що вони ставляться до свого бізнесу як до робочого місця, в той час, як їх завдання - структурувати, виробляти і розвивати свій бізнес, поки система не почне працювати самостійно, без їх безпосередньої участі. 
 
Як створити працюючий бізнес, читайте в книзі "Підприємницький міф".
 
 
3 ОСОБИСТОСТІ ПРИВАТНОГО ПІДПРИЄМЦЯ
    
Підприємець
 
Підприємець бачить майбутнє і перетворює прості обставини в надзвичайні можливості. Він - каталізатор змін. Він почувається найщасливішим, коли йому дають свободу конструювати образи типу «а що буде, якщо» або «а якщо це, то тоді ...». У бізнесі підприємець дорівнює інноватору, стратегу, творцеві нових методів. Особистість підприємця любить контролювати ситуацію. Оскільки підприємець живе в уявному світі майбутнього, йому потрібно контролювати людей і події, щоб спокійно сконцентрувати увагу на своїх мріях. Підприємець намагається змінювати ситуацію, тому навколо нього завжди шум і гам, який дратує тих, хто бере участь в його проектах. Чим далі він іде вперед, тим важче йому вести за собою інших людей. 
 
 
3 личности предпринимателяМенеджер
 
Менеджер - особистість прагматична. Без менеджера не було б ні планування, ні порядку, ні передбачуваності. Якщо підприємець живе майбутнім, менеджер живе минулим. Там, де підприємець прагне до контролю, менеджер прагне до порядку. У той час як підприємець процвітає за рахунок змін, менеджер інстинктивно прагне до статус-кво. Там, де підприємець бачить сприятливу можливість, менеджер бачить проблему. Менеджер виставляє речі акуратними рядами. Менеджер - це людина, яка йде слідом за підприємцем, щоб усунути безлад. Без підприємця було б нічого приводити в порядок. Без менеджера не було б бізнесу. З протиріччя між баченням підприємця і прагматизмом менеджера народжуються всі великі проекти.
 
 
Спеціаліст
 
Спеціаліст - це творець. «Якщо ти хочеш, щоб все було правильно, роби все сам» - ось кредо спеціаліста. Спеціаліст обожнює ремонтувати що-небудь. Речі існують для того, щоб їх розбирати і збирати. У той час як підприємець живе в майбутньому, а менеджер - в минулому, спеціаліст живе  сьогодні. Спеціаліст щасливий, поки працює - але лише над чимось одним. Він знає, що не можна робити дві справи одночасно. В результаті спеціаліст з пересторогою відноситься до тих, на кого він працює. Спеціалісту заважають всі, хто тільки може. Підприємець втручається в його розпорядок з ще однією «чудової новою ідеєю». Оскільки ідеї підприємця не працюють в реальному світі, спеціаліст відчуває роздратування, коли його відривають від того, що повинно бути зроблено. Менеджер також створює для спеціаліста проблеми, оскільки він намагається впорядкувати його роботу, звести його до «гвинтика» системи. Але, будучи переконаним індивідуалістом, спеціаліст не може стерпіти такого ставлення. 
 
У зв'язку з вищесказаним, управління спеціалістом стає проблематичним для менеджера. Для спеціаліста менеджер стає перешкодою, якe потрібно уникати. З точки зору їх обох, підприємець - це головний винуватець, який створив їм проблеми! Реальність така, що всередині кожного з нас є підприємець, спеціаліст і менеджер. Для того, щоб збудувати життєздатний малий бізнес, внутрішньому підприємцю потрібно дати свободу, підтримати внутрішнього менеджера, щоб він навчився підтримувати порядок і перетворювати ідеї підприємця на конкретні дії. 
 
 

Радимо почитати

Клієнтоорієнтованість, культура та продажі, орієнтовані на споживача, індекс задоволеності споживача, взаємовідносини з клієнтами, внутрішні та зовнішні клієнти – зараз ці поняття знаходяться в центрі уваги бізнесу, особливо того, що працює в сфері послуг. Щастя та задоволеність клієнта – ось найважливіша турбота менеджера. 

Як почати платити співробітникам за результат їхньої роботи, а не за час з 9 до 18? Як гармонізувати стосунки з клієнтами? Як зробити свій бізнес більш прибутковим? Відповіді ви знайдете в книзі «Жорсткий менеджмент. Примусьте людей працювати на результат». Ден Кеннеді - Професор суворої реальності - каже, що ідеально було б, якщо б найманих працівників в бізнесі зовсім не було, але раз без них ніяк - вам доведеться мати справу з турботами.

Чому одні компанії стають успішними, а інші зазнають поразки? Звичайно, відповідь на це питання не може бути простою, адже успіх – багатофакторне поняття. Однак очевидно, що успішні компанії відрізняються від неуспішних своєю основою - бізнес моделлю. Створюючи бізнес модель, ви вже програмуєте майбутнє вашої компанії. Насьогодні немає єдиного визначення бізнес моделі, дослідники трактують це поняття по-різному.