Що об'єднує закони Мерфі та облікові системи

Автор статті Євген Сотніков,

бізнес консультант, експерт по системноиу бізнесу

Робота на консалтингових проектах в численних компаніях переконала мене в справедливості деяких законів.

Закон № 1. Якщо облікова система компанії має прогалини, це означає, що хтось із ТОПів вже ними користується. Іншими словами, схеми крадійства і хабарів завжди існують там, де допускається переміщення товарів чи коштів без відображення факту цього переміщення паперовим та електронним документом, чи якщо облікова система дозволяє коригувати документи «заднім» числом.

Наслідок №1. Якщо вам здається, що в компанії ніхто не краде і не бере хабарів, але облікова система все-таки має прогалини, це означає, що ви чогось не помітили.

Наслідок №2. Не існує працівників-крадіїв чи працівників-хабарників, просто кожен бере своє. Більшість працівників навіть ведуть щось на зразок балансу, де в одну колонку заносять бойові заслуги та особистий вклад, а в іншу – той «гешефт», який, на їхню думку, їм належить, але яким власник «забув» з ними поділитися.  

Наслідок №3. Будь-яке рішення «оптимізації» оподаткування створює нові проблеми. Чим складніші «сірі схеми», які ви створюєте, тим більша вірогідність того, що працівники, втягнуті в ці схеми, використають їх для власного збагачення. Пам’ятайте: працівники не крадуть, а беруть своє. Отже, зекономивши для вас на «сірій схемі» певну суму коштів, ваш працівник нарахує на неї свій процент.  

Наслідок №4. Якщо облікова система компанії має прогалини, але при цьому власник свято вірить в безгрішність свого працівника і каже: «Я знаю його з дитинства, він просто не може вкрасти», це означає, що в нього настав старечий маразм.

Закон №2. Навіть якщо ви наймете на роботу найчесніших людей на світі, не варто провокувати їх, залишаючи сейф в офісі відчиненим. Оскільки це всього лиш питання часу, коли кожен з них почне з вами «ділитися».

Закон №3. Неконтрольовані події мають тенденцію розвиватися від поганого до найгіршого. Наявність «сірих схем» та непрозорого обліку має тенденцію погіршуватися та все більше заплутуватися. Це все відбувається тому, що працівники, що забирають «своє» та «діляться з власником», намагаються зробити так, щоб про це ніхто не дізнався. Спосіб, який вони при цьому використовують, полягає в заплутуванні та ускладненні системи обліку грошових коштів та матеріальних цінностей.  

Закон №4. Якщо працівник вам каже, що «ми повинні працювати на довірі», це означає, що сума, яку він вкрав, настільки велика, що він побоюється того, що якщо ви копнете глибше, то все випливе на поверхню.

Закон №5. Складні проблеми завжди мають прості легкі для розуміння неправильні рішення. Часто в спробах вирішити проблему крадійства власник покладається на друзів, родичів та інших людей, яким «можна довіряти». Призначаючи таких довірених осіб на керівні посади, власник керується вірою в їх безгрішність, при цьому навіть не дивиться на їх професіоналізм: «Я знаю, що він ледацюга, але він не краде». Результати цього для компанії не менш катастрофічні, ніж наявність крадіїв та хабарників. Непродуктивні працівники, чи імітатори активної діяльності (ІАД-шники), сприяють затягуванню термінів виконання завдань, накопиченню проблем та збільшенню роботи, з якою тепер повинен справлятися сам власник. До того ж, щоб приховати свій непрофесіоналізм, ІАД-шники також будуть намагатися заплутувати облікову систему. А оскільки навколо продовжує існувати так багато спокус, то згідно з законом №2 навіть найчесніший працівник рано чи пізно почне брати «своє».    

Закон №6. Немає такої поганої ситуації, яка б не могла стати ще гіршою. Наявність в компанії крадіїв, хабарників, ІАД-шників призводить до того, що «сірі схеми» стають все більш заплутаними. Слабким спробам власника привести в порядок облікову систему протидіють «турботливі» працівники, що використовують традиційні страшилки: «податкові перевірки» та «загроза нашій безпеці». В результаті даними обліку стає неможливо користуватися. Тому власник при прийнятті рішення все більше вірить в долю, астрологію чи фен-шуй і, як результат, все частіше помиляється і втрачає більше грошей.  

Закон №7. Будь-яке рішення плодить нові проблеми. Існує тільки одне рішення, яке дозволяє не провокувати працівників на крадійство. Полягає воно в створенні абсолютно прозорої системи обліку та прийнятті твердих правил роботи з первинними документами. Однак, таке рішення створює нові проблеми, оскільки «все прозоро» означає «прозоро для всіх, включаючи і перевіряючі органи». Це означає, що для того, щоб залишатися на плаву і продовжувати отримувати прибуток, слід підвищувати рентабельність компанії.      

 


Євген Сотніков - професійний бізнес консультант, експерт в області управлінського обліку та управління фінансами, "будівельник" системного бізнесу, випускник «Курсу Керівника організації» том 0 та курсу «Статус керівника 1», власник двох успішних компаній. В його портфоліо більш ніж 60 консалтингових проектів для різних компаній, включаючи холдинг "Фоззі-Груп". 

Ви можете зв'язатися з Євгеном, написавши йому на електронну адресу hart64@mail.ru.

Дізнайтеся більше про системний бізнес на Youtube та в Facebook.

 

Радимо почитати

Багато компаній в своєму розвитку слідують одному й тому ж шаблону: різкий старт, бурхливий ріст, уповільнення розвитку, застій, деградація, припинення існування. Цей цикл широко розповсюджений в бізнесі і практично не залежить від географічного положення чи сфери діяльності компанії.