Що таке конфігурація BAS

 

Конфігурація BAS - це набір алгоритмів і форм для ведення обліку діяльності підприємства. Саме завдяки конфігурації ми можемо вести облік різних аспектів господарської діяльності компанії. 

Конфігурації BAS різні. Які вони бувають і як вибрати відповідну конфігурацію BAS для бізнесу, ми пояснимо в цій статті.
 
 

Типові конфігурації BAS

Типові конфігурації, як правило, призначені для різних видів діяльності підприємства, наприклад, торгівля (оптова, роздрібна), виробництво, продаж послуг. До універсальних типових конфігурацій BAS відносяться: BAS Бухгалтерія, BAS Управління торгівлею, BAS Роздрібна торгівля, BAS Документообіг, BAS Малий бізнес тощо. Вони автоматизують окрему частину діяльності підприємства і вирішують певні бізнес завдання, наприклад, бухгалтерський облік, розрахунок заробітної плати, управлінський облік.
 
Існують вузькоспеціалізовані конфігурації BAS, які вирішують ті ж завдання, що і типові рішення, але з урахуванням специфіки галузі, в якій працює підприємство. Вони називаються галузевими конфігураціями.
 
 

Галузеві конфігурації BAS

Галузеві рішення BAS враховують особливості галузі, наприклад, конфігурація "BAS Бухгалтерія. Агро" призначена для ведення бухгалтерського обліку в сільському господарстві; "BAS Громадське харчування" - для ведення обліку на підприємствах громадського харчування.
 
 

Яку конфігурацію BAS вибрати

Вибір конфігурації залежить від того, для чого ви збираєтеся використовувати програму BAS і які завдання будете вирішувати з її допомогою. Розглянемо найпопулярніші конфігурації BAS.
 

Програми BAS для торгівлі

Торгівельну діяльність можна розділити на оптову та роздрібну. Для роздрібної торгівлі, як правило, використовується конфігурація "BAS Роздрібна торгівля". Вона підходить і для роздрібних мереж, і для окремих торгових точок. У цій конфігурації передбачено робоче місце касира, ведення обліку товарів в магазині, призначення роздрібних цін, управління знижками, використання бонусних і накопичувальних карт, формування звітності по продажах, підключення торгового обладнання. Конфігурація "BAS Роздрібна торгівля" використовується для роздрібної торгівлі будь-якими товарами, наприклад, в продуктових магазинах, магазинах одягу, канцтоварів, зоотоварів та інших.
 
Для оптової торгівлі використовуються конфігурація "BAS Управління торгівлею". Вони дозволяють вести облік продажів, управляти взаєморозрахунками з постачальниками і клієнтами, планувати закупівлі, вести складський облік, управляти ціноутворенням. Якщо ви плануєте вести бухгалтерський облік і розраховувати заробітну плату персоналу в програмі, в цьому випадку слід зупинитися на конфігурації "BAS Комплексне управління підприємством". Подібні можливості відсутні в програмі "BAS Управління торгівлею", проте в ній є робоче місце касира і можливість вести облік роздрібної торгівлі, і якщо у вас є і цей вид торгівлі, варто розглянути цю конфігурацію.
 

BAS для сфери послуг

Для продажу послуг, для сервісних і проектних компаній призначена конфігурація "BAS Малий бізнес". У ній реалізовані необхідні можливості для оперативного і управлінського обліку, планування, аналізу та контролю діяльності підприємства. У конфігурації передбачено ведення клієнтської бази, CRM-система, розрахунок собівартості послуг і проектів, функціонал для маркетингу, управління продажами, складами, закупівлями та багато іншого.
 

BAS для виробництва

Конфігурація "BAS Малий бізнес" також використовується для обліку діяльності невеликих виробничих підприємств. У програмі для цього є весь необхідний функціонал, наприклад, списання матеріалів, розрахунок собівартості готової продукції, облік витрат, формування звітності про виконані роботи.
 
Для великих виробництв призначена програма "BAS ERP". Це комплексне рішення для автоматизації основних бізнес процесів виробничого підприємства: бухгалтерського, податкового, управлінського обліку, планування, управління виробництвом, продажами, персоналом, отримання аналітичної інформації та звітності.
 
 

Конфігурації BAS для малого бізнесу

Приватні підприємці та малий бізнес також можуть використовувати базові конфігурації BAS.
 
 
Якщо вам поки складно визначитися, яку конфігурацію BAS вибрати, наші фахівці можуть допомогти з цим. Зв'яжіться з менеджером за телефонами (067) 467 90 05, (044) 209 93 20.
 

Радимо почитати

Ви вже певний час працюєте в програмі BAS, інформаційна база наповнена даними, а у вас виникла потреба створити чисту базу на основі вашої поточної конфігурації? Розповідаємо, як це зробити.  
Зайдіть в потрібну вам інформаційну базу BAS в режимі конфігуратора. Далі в меню Кофігурація переконайтесь, що конфігурація відкрита (кнопка Відкрити конфігурацію буде неактивна). Якщо конфігурація закрита, натисніть кнопку Відкрити конфігурацію. 

Робота над програмою із лінійки BAS, яку Ви придбали, триває постійно. Розробники дбають про нові функціональні можливості програмного продукту, про актуальність форм регламентованої звітності, про зручність Вашої роботи в програмі BAS тощо. Оновлення для програмних продуктів BAS постачається як програмне забезпечення від розробника за підпискою, в яку входять або суто оновлення, або оновлення та додаткові сервіси. Детальніше про варіанти такої підписки можете ознайомитися у розділі про інформаційно-технологічний супровід (ІТС).

Для реєстрації користувача у програмі «BAS Управління торгівлею» зайдіть у меню "НДІ і адміністрування – Адміністрування – Налаштування користувачів та прав". Далі перейдіть у вкладку "Користувачі" та натисніть кнопку "Створити". У вікні вкажіть ім'я користувача. Також у полі "Фізична особа" вкажіть фізособу, яка відповідає цьому користувачеві - виберіть зі списку (Показати всі) або створіть його, натиснувши на кнопку +.