Що таке сервер BAS і навіщо він потрібен

 

Що таке сервер BAS

Серверна ліцензія BAS - спеціальне програмне забезпечення, яке дає можливість працювати з програмою BAS в клієнт-серверному режимі. Що це означає?
BAS може працювати в двох режимах - файловому та клієнт-серверному. У файловому варіанті клієнт запускає програму на своєму комп'ютері і працює безпосередньо з базою даних.
У разі клієнт-серверного варіанту на сервері (комп'ютері) компанії запускається спеціальне програмне забезпечення - сервер BAS. Програма BAS, яку запускає користувач на своєму комп'ютері, працює з програмою сервер BAS, а вона в свою чергу працює з базою даних.

Сервер BAS працює під управлінням СУБД (системи управління базами даних), наприклад, Microsoft SQL Server або Linux PostgreSQL. Звертаємо увагу, що це не звичайне зберігання бази BAS на сервері, це управління всіма процесами роботи програми BAS.

 

Коли і навіщо потрібен сервер BAS

Зазвичай сервер BAS використовується на підприємствах середнього та великого бізнесу, де з базами даних BAS працюють близько 20 і більше користувачів одночасно. Якщо кількість одночасно працюючих користувачів BAS менша, досить і файлового варіанту роботи з базою даних.

Сервер BAS, як правило, використовується в тих випадках, коли:

  • Велика кількість користувачів - 20 і більше;
  • Велика база даних - 4 ГБ і більше;
  • Використовується тонкий або веб-клієнт BAS;
  • Планується робота з програмою BAS на ОС Linux.

Сервер BAS є посередником між сервером баз даних і робочим місцем користувача. Всі обчислювальні завдання відбуваються на ньому, а не на комп'ютерах користувачів.

 

Переваги використання сервера BAS

Швидкість. У разі роботи в клієнт-серверному режимі з BAS об'ємні і «важкі операції» (групове проведення документів, групова обробка даних) виконуються на потужностях сервера, а клієнтському додатку надається кінцевий результат - «вибірка». Підприємству буде простіше і фінансово вигідніше збільшити потужність сервера, ніж оновити всі комп'ютери користувачів.

Безпека. При використанні клієнт-серверного роботи з BAS користувачі не знають про місце розташування бази даних, що виключає ймовірність копіювання інформації з бази даних. А ось при роботі в файловому режимі таке можливо.

Адміністрування. Також важливими аргументами для використання сервера BAS в структурі інформаційної системи є зручність адміністрування, контроль і розмежування прав доступу користувачів до бази даних.

 

Як працює сервер BAS

Сервер BAS складається з кількох компонентів:

  • Агент сервера (ragent.exe) - він і є сервером BAS, він зберігає і ідентифікує кластери BAS.
  • Кластер BAS (rmngr.exe) - група робочих процесів, які обробляють дані. Сам кластер не виконує обробку, він лише керує робочими процесами.
  • Робочий процес BAS (rphost.exe) - саме він і обробляє сеанс роботи клієнта.

Сервер BAS може мати кілька кластерів (їх можна розміщувати на різних комп'ютерах), кожен з яких може містити кілька робочих процесів. Створюючи декілька кластерів, ви таким чином забезпечуєте стабільність системи - при збої в роботі одного кластера його функцію підхопить інший. При створенні декількох робочих процесів ви врівноважуєте навантаження на процесор і об'єм доступної пам'яті.

При підключенні через «товстий клієнт» сервер BAS виконує передачу запитів на SQL сервер. Якщо підключення відбувається через «тонкий клієнт» або веб-клієнт, сервер BAS виконує всі обчислення, і навантаження на сервер (комп'ютер) збільшується. У високонавантажених системах СУБД (часто це MS SQL) і сервер BAS зазвичай розміщують на різних комп'ютерах - хоч вони і по-різному використовують ресурси комп'ютера, обом для роботи необхідний процесор і пам'ять.

Вартість Сервера BAS визначається розрядністю, рівнем відмовостійкості та іншими параметрами. Наші фахівці допоможуть вам вибрати сервер BAS під ваші потреби. Для консультації зв'яжіться з нашими менеджерами зручним вам способом: по телефону 067 467 90 05, 044 209 93 20, по імейл inteltech@inteltech.com.ua або в чаті на сайті. Будемо раді вам допомогти!

 

Радимо почитати

В інформаційній базі BAS всі довідники, документи, форми, обробки та інші об’єкти мають свою адресу у вигляді посилання. Це полегшує роботу, коли необхідно передати колезі чи програмісту інформацію, наприклад, по якомусь документу. Замість того, щоб писати детально назву цього документу, номер, дату, достатньо відправити посилання на нього. 

Ви вже певний час працюєте в програмі BAS, інформаційна база наповнена даними, а у вас виникла потреба створити чисту базу на основі вашої поточної конфігурації? Розповідаємо, як це зробити.  
Зайдіть в потрібну вам інформаційну базу BAS в режимі конфігуратора. Далі в меню Кофігурація переконайтесь, що конфігурація відкрита (кнопка Відкрити конфігурацію буде неактивна). Якщо конфігурація закрита, натисніть кнопку Відкрити конфігурацію. 

Робота над програмою із лінійки BAS, яку Ви придбали, триває постійно. Розробники дбають про нові функціональні можливості програмного продукту, про актуальність форм регламентованої звітності, про зручність Вашої роботи в програмі BAS тощо. Оновлення для програмних продуктів BAS постачається як програмне забезпечення від розробника за підпискою, в яку входять або суто оновлення, або оновлення та додаткові сервіси. Детальніше про варіанти такої підписки можете ознайомитися у розділі про інформаційно-технологічний супровід (ІТС).