Створюємо бізнес модель

Створюємо бізнес модель. Новаторські ідеї для всіх і кожного
 
Порадник для стратегів, гравців, готових змінювати правила гри, а також усіх, хто наважився кинути виклик застарілим бізнес моделям, щоб проектувати підприємства майбутнього.
 
Автори: Александер Остервальдер та Ів Піньє, а також 470 практиків із 45 країн 
 
Чому одні компанії стають успішними, а інші зазнають поразки? Звичайно, відповідь на це питання не може бути простою, адже успіх – багатофакторне поняття. Однак очевидно, що успішні компанії відрізняються від неуспішних своєю основою - бізнес моделлю. Створюючи бізнес модель, ви вже програмуєте майбутнє вашої компанії. 
 
Насьогодні немає єдиного визначення бізнес моделі, дослідники трактують це поняття по-різному та розглядають його як:
  • систему, за допомогою якої організація створює економічні, соціальні та інші цінності;
  • історії, які пояснюють, як працює організація;
  • набір дій, які виконує компанія, а також те, як вона їх виконує і коли.
Дослідники сходяться на тому, що бізнес модель це про створення цінності. Цінності для клієнтів, постачальників, партнерів, акціонерів і самої компанії. 
 
Александер Остервальдер, один із авторів книги «Створюємо бізнес модель», трактує бізнес модель як канву, за якою функціонує компанія і те, як вона заробляє гроші. Канва має 9 взаємопов’язаних структурних блоків: Канва бізнес моделі
  • сегменти клієнтів,
  • ціннісна пропозиція,
  • канали,
  • відносини з клієнтами,
  • потоки доходів,
  • ключові ресурси,
  • ключові види діяльності
  • та структура витрат
– тобто основні складові бізнесу. 
 
Автори порадника «Створюємо бізнес модель» у структурованому стислому текстово-графічному вигляді діляться з вами дієвими інструментами для створення інноваційної бізнес моделі, яка допоможе вам вивести компанію на новий рівень розвитку.   
 
Коли почнете читати книгу, приготуйте також ватман, маркери, стікери, щоб під керівництвом А.Остервальда та І.Піньє намалювати бізнес модель вашої компанії. Така візуалізація може надихнути вас на нові ідеї та кардинальні зміни у бізнесі.
 

 

Радимо почитати

Клієнтоорієнтованість, культура та продажі, орієнтовані на споживача, індекс задоволеності споживача, взаємовідносини з клієнтами, внутрішні та зовнішні клієнти – зараз ці поняття знаходяться в центрі уваги бізнесу, особливо того, що працює в сфері послуг. Щастя та задоволеність клієнта – ось найважливіша турбота менеджера. 

Кожна людина, що починає власний бізнес, складається з трьох окремих особистостей: Підприємця, Менеджера і Спеціаліста. Якби ці три частини були правильно збалансовані, ми б мали надзвичайно компетентну особистість. Підприємець мав би необмежену можливість звертатися до нових сфер своїх інтересів; менеджер ставив би на міцну основу проведені операції; спеціаліст виконував би технічну роботу.

Як почати платити співробітникам за результат їхньої роботи, а не за час з 9 до 18? Як гармонізувати стосунки з клієнтами? Як зробити свій бізнес більш прибутковим? Відповіді ви знайдете в книзі «Жорсткий менеджмент. Примусьте людей працювати на результат». Ден Кеннеді - Професор суворої реальності - каже, що ідеально було б, якщо б найманих працівників в бізнесі зовсім не було, але раз без них ніяк - вам доведеться мати справу з турботами.