Як оптимізувати використання ресурсів підприємства: 11 кроків

Система планування та обліку
Для розвитку підприємства потрібні вільні кошти, тож оптимізація витрат та економія ресурсів вкрай необхідні. Ділимося з вами практичними порадами, як побудувати в компанії систему здорової економії.  
 
1. Система планування та обліку
Запровадьте систему планування: у вас має бути чіткий план витрат, якого ви повинні дотримуватися. Перевищення суми планових витрат має бути детально проаналізовано. Контроль статей витрат та утримання від незапланованих необгрунтованих витрат допоможе збільшити прибуток підприємства. 
 
2. Календарний план доходів та витрат
Система планування дасть можливість фінансовому директору вести календарний план надходжень та графік витрат та планувати платежі таким чином, щоб зберегти на рахунку компанії  достатній об’єм коштів та уникнути періодів без коштів на рахунку. 
 
3. Категорії витрат
Доцільно розділити витрати на три категорії: те, на чому можна економити, те, на чому можна економити при певних обставинах, і те, на чому економити неможна. В такому випадку при потребі терміново зекономити ви будете знати, на чому можна «урізати» витрати з мінімальною втратою для роботи вашого підприємства.
 
4. Стратегічна економія
Тактична економія (тут і зараз) в короткостроковій перспективі здається більш вигідною, аніж стратегічна, однак, вона може мати негативний вплив на бізнес. Стратегічна економія системна та приносить результат в довгостроковій перспективі.   
 
5. Пріоритети
Визначте пріоритети і сфокусуйтеся на досягненні важливих довгострокових цілей. Це допоможе вам правильно розподілити ресурси.  
 
6. «Вузькі місця» бізнесу
Визначте «вузькі місця» в роботі компанії – ті місця, на яких зупиняються бізнес-процеси, високе навантаження на якомусь з етапів виробництва послуги, яке затримує отримання готового результату. Наприклад, перевантажений менеджер, який не встигає обробляти вхідні звернення від клієнтів і втрачає замовлення.   
 
7. Річні контракти з постачальниками послуг
Якщо ви, як правило, замовляєте товари чи послуги в одних і тих же постачальників на постійній основі,  ви можете домовитися про більш вигідні умови постачання і уникнути підвищення ціни на певний період часу, уклавши річний контракт. 
 
8. Персонал
Наймайте нових співробітників, коли впевнитеся, що в цьому є гостра необхідність і ваш існуючий персонал завантажений на 100%.  В штаті можуть бути працівники, які за невелике підвищення заробітної плати візьмуть на себе додаткові зобов’язання.
 
 

Шукайте партнерів

9. Партнери, а не працівники
Для виконання певних завдань, наприклад, ведення бухгалтерії, ІТ супроводу, не обов’язково тримати людину в штаті. Можна передати ці функції партнерам, обговоривши з ними умови надання послуг та взаєморозрахунки. Як правило, такі дії дозволяють зекономити фінансові ресурси підприємства та полегшують управління та контроль.   
 
10. Системний бізнес
В розвитку вашого підприємства робіть ставку не на окремих «зірок» в штаті, а на системний підхід, при якому унікальна бізнес ідея поєднується з першокласним сервісом зі щирою турботою про клієнта, вмілим управлінням людьми та фінансами.  
 
11. Економія в корпоративній культурі
Розробіть та впровадьте в компанії систему економії. Обговоріть її зі своїми співробітниками, запровадьте винагороду за економне використання ресурсів підприємства. Зробіть ощадливість частиною корпоративної культури.

 

 

Радимо почитати

Бюджетування – система планування, контролю та аналізу фінансових потоків підприємства. Для здорового функціонування бізнесу фінансове планування, тобто управління процесом розподілу та використання грошових коштів підприємства, вкрай необхідно. Якраз бюджетування дає можливість побачити, куди компанія витратить кошти протягом року, і заздалегідь оптимізувати витрати.

На шляху свого розвитку компанії малого та середнього бізнесу стикаються з новими викликами та можливостями, такими ж, як і інші підприємства. Однак, наприклад, на відміну від великого бізнесу, у малого та середнього є значна конкурентна перевага. Завдяки тому, що це невеликі компанії, вони можуть швидше та гнучкіше впроваджувати інновації, швидше реагувати на ринкову динаміку та зміни попиту і при цьому забезпечувати якісний сервіс для клієнтів та готуватися до масштабування і виходу на нові ринки з ефективними процесами та технологіями. 

Багато компаній ухопилися за ідею збирання «великих даних» і збирають величезну кількість даних, не розуміючи навіщо і що вони з ними будуть робити. Тож перш ніж починати з даних, слід почати зі стратегії. І на початковому етапі неважливо, які є дані, які дані ви вже збираєте, які дані збирають ваші конкуренти. Суть не в тому, які дані є в наявності, а в тому, чого ваша компанія бажає досягнути, і як дані можуть їй в цьому допомогти.