Як підсилити потужність компанії

Автор статті Євген Сотніков, 

бізнес консультант, експерт по системному бізнесу

Багато компаній у своєму розвитку слідують одному й тому ж шаблону: різкий старт, бурхливий ріст, сповільнення розвитку, застій, деградація, припинення існування. Цей цикл широко розповсюджений в бізнесі і практично не залежить від географічного положення чи сфери діяльності компанії.

Досягнувши певного рівня, ріст компанії припиняється. Це відбувається в момент досягнення рівноваги між зусиллями власника та його команди, націленими на розширення компанії, та протидією цим зусиллям, викликаною зовнішніми несприятливими факторами, такими як конкуренція, ріст цін на сировину, економічна криза та інше, а також хаосом та неузгодженістю дій в самій компанії. Коли ці два протилежно направлені вектори стають рівними, розвиток компанії припиняється.

Тривалість цього циклу, а також максимальний розмір, до якого доростає компанія, визначається потужністю власника та його команди ТОПів.

Два шляхи розвитку

Досягнувши межі своєї потужності та зіткнувшись із зупинкою росту компанії, власник та його команда можуть піти двома шляхами.

Шлях перший, тупиковий. Власник буде намагатися справитися із зупинкою за допомогою сили. Продовжуючи керувати компанією вручну і нічого особливо не змінюючи в організації роботи підприємства, власник буде збільшувати об’єм зусиль, направлених на зовнішні та внутрішні фактори протидії. Перш за все, він сам і його команда будуть проводити на роботі більше часу, працюватимуть без вихідних, відмовляться від відпусток. А оскільки праця весь час в режимі авралу дуже втомлює, для того щоб змусити людей працювати, власник впровадить якусь власного виробництва програму мотивації-стимуляції, або залучить зовнішніх коучів для проведення тренінгів по командоутворенню, тайм-менеджменту та інших практиках підвищення ефективності. Також власник спробує підсилити відділ продажів та збільшити кількість продавців. Розрахунок тут досить простий: якщо один продавець продає на 500 000 в місяць, а весь відділ продажів із трьох продавців робить дохід 1 500 000, то для того, щоб отримати дохід 3 000 000 необхідно додати ще трьох продавців. А якщо нові продавці не будуть продавати на 500 000, навіть після тренінгів по активних продажах, власник почне виснажливий цикл прийому-звільнення великої кількості працівників, створюючи тим самим текучку персоналу.           

Чому цей шлях є тупиковим? Щоб відповісти на це запитання, давайте порівняємо розвиток компанії з розвитком автомобілебудування. Припустимо, ми збудували автомобіль, на якому встановлений чотирьохциліндровий двигун потужністю в 100 кінських сил. Але нам цього мало, і ми додаємо в двигун ще 4 циліндри. І до якоїсь межі це працює, збільшення кількості циліндрів призводить до росту потужності двигуна. Чи можемо ми підвищувати потужність двигуна тільки за рахунок збільшення кількості поршнів до безкінечності? Ні. Неможна збільшувати потужність лише за рахунок кількості циліндрів.

Для прикладу візьмемо два автомобілі Лада Пріора і Ferrari 458 Italia. Лада Пріора має двигун на 4 циліндри потужністю 90 к.с. Двигун Ferrari 458 Italia має 8 циліндрів і його потужність 570 к.с. Так, у Ferrari 458 Italia кількість циліндрів більше в 2 рази. Однак, італійський автомобіль потужніший в 6,33 разів. Якби розробники Ferrari 458 Italia для збільшення потужності йшли тільки шляхом додавання циліндрів, то їх кількість дорівнювала б 25! Уявляєте собі двигун з 25 циліндрами? А автомобіль з таким двигуном?

Тепер економіка. У Ferrari 458 Italia середня витрата палива 13,7 літра на 100 км. У Лади 7,2 літра на 100 км. Скільки буде з’їдати монстр з двигуном в 25 циліндрів? Думаєте, 45,5 літрів на 100 км? А ви врахували вагу машини, вагу двигуна і вагу рами, на якій стоїть такий двигун?

Для того щоб все-таки збільшити потужність двигуна і граничну швидкість авто, конструктори пішли іншим шляхом: покращили якість самих циліндрів, покращили впорскування палива і подачу повітря, покращили технологічні рішення вузлів та інше.

Для створення автомобілю класу Ferrari потрібні принципово інші рішення, що дуже відрізняються від рішень, які використовуються при створенні Лади Пріори.  

Так і в бізнесі. В якийсь момент для переходу на новий рівень вам знадобляться принципово інші рішення. І це абсолютно інший шлях. Цей шлях не пов’язаний з простим збільшенням кількості зусиль, ростом кількості продавців та підсиленням потужності керівника. Цей шлях полягає у підвищенні рівня організації компанії, реорганізації системи управління компанією та оптимізації бізнес-процесів.   

Читайте також статтю: Бізнес процеси: виявлення, опис, оптимізація

Оптимізація бізнес-процесів призводить до зниження рівня хаосу та неузгодженості між підрозділами та працівниками компанії, а реорганізація системи управління, подібно гідро підсилювачу керма в автомобілі, дозволяє власнику отримувати більші результати при менших витратах зусиль. В результаті вектор зусиль в напрямку розвитку збільшується, а вектор протидії зменшується, і замість деградації настає новий етап розвитку компанії.  

Таким чином, від компанії, що управляється вручну і ріст якої обмежений фізичними можливостями власника, ми переходимо до системного бізнесу, тобто, компанії, розміри та тривалість життя якої обмежений лиш часом, протягом якого власнику цікаво грати в гру під назвою «бізнес».

Який шлях виберете ви?  


Евгений Сотников - профессиональный бизнес консультант, эксперт в области управленческого аудита и управления финансами, "строитель" системного бизнеса, выпускник «Курса Руководителя организации» том 0 и курса «Статус руководителя 1», владелец двух успешных компаний. В его портфолио более 60 консалтинговых проектов для различных компаний, включая холдинг "Фоззи-Групп". 

Вы можете связаться с Евгением, написав ему на электронный адрес hart64@mail.ru.

Узнайте больше о системном бизнесе на Youtube и в Facebook.

 

Радимо почитати

Робота на консалтингових проектах в численних компаніях переконала мене в справедливості деяких законів. 

1. Закон № 1: Якщо облікова система компанії має "прогалини", це означає, що хтось із ТОПів вже ними користується. Іншими словами, схеми крадійства та хабарів існують там, де це допускається.