Як відкрити роздрібний магазин

Немає часу читати зараз? Збережіть статтю в pdf, щоб повернутися до неї пізніше. 
 
Напевно, кожна людина хоча б раз у житті замислювалася про те, щоб відкрити власний бізнес. Швидше за все, і Ви теж, якщо читаєте цю статтю.
 
У голову приходить багато бізнес-ідей, але більшість вирішують зайнятися роздрібною торгівлею, наприклад, відкривають роздрібний магазин. Ідея відмінна! І якщо ви роздумуєте про свою крамничку, ми сподіваємося, наші поради Вам знадобляться для реалізації задуманого!
 
Говорячи про роздрібну торгівлю, необхідно розмежовувати торгівлю на ринку і торгівлю в торговому приміщенні. Вибираючи тип торгового приміщення, враховуємо не тільки його призначення, чи це буде продуктовий магазин або магазин косметики, одягу, книг, але також і його місцерозташування:
  • магазин, що розміщений окремо
  • торгова точка на території торгівельного центру/торгівельного комплексу
  • торгівельне приміщення на території ринку
В кажному випадку є своя специфіка, яка і визначає підхід до організації та відкриття роздрібного магазину.
 
Крок перший: Вибираємо торгівельне приміщення 
 
Ви, напевно, скажете: «Логічно, америку ви мені не відкрили. Я знаю, чим я буду торгувати, значить, наступним кроком йде вирішення питання - де я це буду робити ». І Ви праві. Спеціалізація магазину дуже важлива, саме з її вибору роздрібні експерти радять починати бізнес. Однак багато успішних бізнесменів стверджують, що головним є наявність попиту, а значить, потрібно починати з вибору приміщення і під нього продумувати товарний асортимент.
 
Таким чином, отримуємо наступний алгоритм:
  • вивчаємо пропозиції з оренди приміщення, порівнюємо ціни, оцінюємо місцерозташування і квадратуру;
  • оцінюємо потік потенційних покупців;
  • визначаємося зі сферою торгівлі і номенклатурою товару.
 

Висока якість сервісу як норма (електронна книга)

Якість сервісу

Клієнти - запорука процвітання Вашої компанії. Немає клієнтів - немає бізнесу. Однак ще важливіше - клієнти постійні: одного разу довірившись Вам і отримавши очікуване, вони знову і знову будуть до Вас звертатися за допомогою, якщо Ви їх, звичайно, не підведете. Великий відсоток лояльних постійних покупців забезпечує стабільний стан бізнесу.

 

 

Якщо Ви розглядаєте під роздрібну точку площу в торгівельному центрі, зверніть увагу на наступні ознаки, які вказують, що магазин в цьому комплексі успішним не буде:
  • часта зміна орендарів;
  • наявність вільних магазинів (більше 2) в центрі, який функціонує більше півтора року;
  • площі здаються в оренду за принципом «хто візьме», у орендодавців немає синергічного пулу орендарів;
  • прохідність менше 1 особи на 1 м2 в день, нормою вважається 1 чоловік на 1 м2;
  • деякі магазини відкриваються пізніше і закриваються раніше, ніж всі інші; таблички «Технічна перерва», «Перерва 15 хвилин» свідчать про те, що власники економлять на персоналі.
 
Магазин у торгівельному центрі
 
Крок другий: Вибираємо сферу торгівлі та товар
 
Тепер, коли «святе місце » знайдено , вибираємо спрямованість магазину і товар . Визначте, що Вам буде вигідно продавати, яка продукція буде користуватися попитом і при цьому буде конкурентоспроможною. Пам'ятайте, що, вибираючи монобрендовий товар, Вам буде складніше догодити покупцеві і задовольнити його попит. Запропонуйте своє унікальне поєднання ширини і глибини асортименту. Не прагніть пропонувати покупцеві найширший асортимент - оптимальний вибір найкращий. Обов'язково вивчіть пропозицію конкурентів!
 
Слідкуйте, щоб у Вашому товарному портфелі були товари з різною сезонністю: так протягом року у Вас буде хороший фінансовий результат без спадів активності. Проаналізуйте район, де буде розміщуватися Ваша торгівельна точка, і місце розташування в межах всього населеного пункту. Товар повинен відповідати обраному місцю: наприклад, продаж ексклюзивної дорогої косметики в торгівельному приміщенні (хай і окремому) на території ринку - невдалий хід. Важливо враховувати фінансову спроможність покупців: чи зможуть покупці заплатити ту ціну, яку Ви запропонуєте за свій товар в цьому місці?

 

Крок третій: Складаємо бізнес план

Як тільки Ви визначилися з місцем і товаром, продумайте подальші дії і, головне, порахуйте, скільки ж грошей Вам знадобитися на відкриття роздрібного магазину. Для цього Ви складаєте бізнес план. Бізнес план може бути у довільній формі і настільки детальним, наскільки Ви побажаєте. У ньому мають бути відзначені всі етапи підготовки магазину до відкриття, необхідні дії і витрати на кожному етапі, бажаний дохід. 

Основні статті витрат при відкритті магазину:
 
  • закупівля торгового обладнання і програмного забезпечення для автоматизації роздрібної торгівлі: перерахуйте все обладнання і ПЗ, яке знадобиться в магазині (стелажі, касовий апарат, сканер штрихкоду, принтер чеків, інше) і порахуйте його вартість; 
  • закупівля товару: сформуйте перше замовлення з мінімальним запасом, порахуйте вартість. Формуючи замовлення, подумайте, чи достатньо у Вас місця для його розміщення.
  • витрати на оформлення ліцензій, дозволів, на покупку вивіски;
  • витрати на зарплату персоналу, на утримання магазину, на маркетинг, комунальні платежі, оренда приміщення.

 

Крок четвертий: Продовжуємо пошук

Тепер настала черга
  • пошуку постачальників: уважно вивчіть репутацію постачальника - бракований товар, затримки з поставкою Вам ні до чого;
  • пошуку і закупівлі торгового обладнання;
  • пошуку концепції для вивіски, дизайну магазина, викладення товару, рекламної кампанії.
  • пошуку персоналу.
Підбираючи собі працівників, довіряйте першому враженню: якщо Вам не приємна людина, не приймайте її на роботу. Обов'язково вивчайте попередній досвід роботи здобувача.
 
Бажано створювати команду з людей, які доповнюють один одного: ті продавці, які вміло продають, часто не викладають продукцію, конфліктні, а спокійні продавці дотримуються порядку на робочому місці і в торговому залі, однак продають вони менше. Оскільки співробітники матимуть справу з грошима, іншими матеріальними цінностями, приділяйте увагу такій якості як чесність. Персонал - «обличчя» магазину і його репутація, треба серйозно підходити до його підбору.
 
Паралельно з вищепереліченими діями реєструйте своє підприємство, отримуйте необхідні дозвільні документи, ліцензії. Ви можете зробити це самостійно або звернутися в юридичну фірму за допомогою.
 
 

13 економних способів мотивації персоналу

Відомо, що фінансова мотивація триває недовго. Та й в економічно складних умовах багато компаній не можуть собі дозволити мотивувати та заохочувати працівників підняттям зарплатні. В такому випадку вам як керівнику потрібно шукати альтернативні шляхи підвищення роботоздатності персоналу.

 

 

Крок п'ятий: Власне, відкриття магазину

Відкриття магазину має привернути увагу. За деякий час до відкриття запустіть рекламну кампанію. Ось і прийшов час відкривати магазин. Необхідно пам'ятати деякі особливості ведення роздрібної торгівлі .
  • На перший місяць сплануйте акції для покупців, наприклад, подарунки за покупку.
  • Встановіть в магазині певні стандарти обслуговування, створіть свій особливий стиль.
  • Експериментуйте з викладенням товару, розташовуйте товар з урахуванням правил розташування і зручності для покупців.
  • Створюйте унікальні цінники: на емоційно оформлених цінниках ціни сприймаються більш низькими, а бажання купити посилюється на 21 %.
  • Подумайте про зовнішнє оформлення магазину
  • Розробіть програму лояльності. Комунікуйте з лояльними покупцями.
  • Влаштовуйте розпродажі раніше, ніж покупець втратить інтерес до Вашої продукції.
  • Розвивайте свій бренд.

Роздрібний магазин - це багато «маленьких» продажів, взаємодій з багатьма людьми (на чому і тримається роздрібний бізнес), проте цьому можуть перешкодити економічна ситуація в країні , сезонність, крадіжки персоналом, бідний асортимент, конкуренти. 

 

Відкриття роздрібного магазину

Відкриваючи свій роздрібний магазин, пам'ятайте:

  • Працює тільки система! Будуйте системний бізнес з прозорим і систематичним контролем на кожному етапі.
  • Якщо це у Вас перший бізнес, подбайте про створення «фінансової подушки безпеки», адже бізнесу треба деякий час, щоб окупитися і приносити дохід.
  • Ключ до успіху прихований у змінних витратах - в собівартості продукції. Не шукайте дешеву оренду, шукайте дороге, але прохідне торгове місце!
  • Бізнес вимагає постійної уваги! Розвивайтеся, вивчайте свої сильні і слабкі сторони, усувайте недоліки.
  • Продажі на площах до 150 кв му не залежать від площі: навіть 5 кв м острівної точки з сезонним товаром в торговому комплексі можуть забезпечувати половину виручки магазину в 50 кв м!

Можна почати з франчайзингу. Купуючи франшизу, Вы отримуєте перевірену успішну бізнес-модель, і ризик невдачі знижується.

Ми бажаємо Вам успіху!

Стаття підготовлена за матеріалами книги "Как открыть розничный магазин" Гузелевич Н.Ю. та статей із мережі Інтернет

Автор Оксана Філонова

 

Радимо почитати

На даний момент для підприємств, що приймають розрахунок за реалізований товар чи надані послуги у готівковій та безготівковій формах з використанням платіжних карток чи інших електронних платіжних засобів (ЕПЗ), встановлено такі обов'язкові реквізити фіскального касового чеку (формується за допомогою РРО/пРРО) (відпові

Наша рубрика "Майстерня Бізнесу" - це інтерв'ю з підприємцями, власниками малого бізнесу, початківцями бізнесменами про те, як виникла ідея почати свій бізнес, з якими труднощами доводиться справлятися, які досягнення викликають гордість, як збуваються мрії.
 
Наша нова рубрика "Майстерня Бізнесу" -  це інтерв'ю з підприємцями, власниками малого бізнесу, бізнесменами-початківцями про те, як виникла ідея почати свій бізнес, з якими труднощами доводиться справлятися, які досягнення викликають гордість, як збуваються мрії.