Яку програму обрати для торгівлі - «BAS Роздрібна торгівля» чи «BAS Управління торгівлею»?

Вам необхідне програмне рішення для автоматизації роздрібної торгівлі, але ви вагаєтесь, яке саме обрати? В цій статті ми допоможемо вам розібратися, яка програма підійде краще для вирішення ваших завдань.   

В асортименті програмних продуктів BAS є два рішення, які найчастіше використовуються з метою управління продажами, товарним асортиментом, складським обліком – «BAS Роздрібна торгівля» та «BAS Управління торгівлею». Деякі функціональні можливості співпадають в цих конфігураціях, однак між ними є і суттєва різниця. 

«BAS Роздрібна торгівля» - програма для роздрібної торгівлі в окремих магазинах, в мережах роздрібних магазинів, в роздрібних магазинах, що є частиною торгового підприємства. Програма має зручне робоче місце касира, всі необхідні можливості для ціноутворення, обліку продажів, обліку залишків на складі, маркетингові можливості (знижки, бонусні карти, подарункові сертифікати), підключення торгового обладнання, звітність та інше.  

«BAS Управління торгівлею» містить функціонал для ведення обліку роздрібної торгівлі, однак це рішення є більш комплексним і, як правило, працює як управлінська (керуюча) програма разом з «BAS Роздрібна торгівля» (у тих випадках, коли мова йде про мережу магазинів чи коли роздрібна торгівля є частиною торгового підприємства). В «BAS Управління торгівлею» є CRM система, можливість планування та аналізу роботи торгових представників, управлінський та фінансовий облік, регламентований облік, моніторинг та аналіз цільових показників. 

Пропонуємо вам порівняльну таблицю функціональних можливостей програм «BAS Роздрібна торгівля» та «BAS Управління торгівлею». 
 

Порівняння функціональних можливостей програм «BAS Роздрібна торгівля» та «BAS Управління торгівлею»

Можливості BAS Роздрібна торгівля BAS Управління торгівлею
Управління процесами продажів, встановлення правил продажу для різних торгових точок + +
Ціноутворення: налаштування видів цін, встановлення цін номенклатури, розрахунок цін продажу у відповідності до цін постачання, формування прайс-листа + +
Знижки/націнки (автоматичні та ручні знижки/націнки), класифікатор знижок + +
Гуртова торгівля + (дрібний гурт) +
Роздрібна торгівля, продаж в роздрібних точках + +
Оформлення чеків продажу (і після закінчення зведеного звіту) + +
Друк цінників та етикеток + +
Наявність в інтерфейсі касира списку популярних товарів + +
Підключення торгового обладнання: фіскальні реєстратори, термінали збору даних, ваги, сканери штрих-кодів, рідери магнітних карт, принтери чеків + +
Робота з еквайринговими системами + +
Друк чеків, формування позмінних звітів  + +
Оформлення повернення товарів від клієнтів  + +
Заборона відвантаження за довільними умовами (стоп-листи) - +
Оформлення продажу наборів товарів + +
Завантаження даних з лічильників підрахунку відвідувачів, Аналіз відвідуваності магазинів, Звіт «Конвертація відвідувачів» + -
Ефективність використання торгових площ + -
Комісійна торгівля - +
Робота з торговими представниками (планування та аналіз роботи)  - +
Подарункові сертифікати (продаж сертифіката, оплата сертифікатом) + +
Бонусні програми: нарахування балів, оплата балами, списання + +
Розсилки та сповіщення: шаблони, сегментація клієнтів під розсилку   - +
Сегментація клієнтів, ABC/XYZ аналіз покупців  - +
Опрацювання та аналіз претензій - +
Облік товарів за серійними номерами - +
Прийом товарів на склад і в роздрібні точки + +
Адресне зберігання товарів в складських комірках при використанні ордерної схеми документообігу на складі (WMS-склад) - +
Облік руху продукції між складами і роздрібними точками + +
Інвентаризація + +
Мобільне робоче місце працівника складу - +
Планування продажів (по категоріях, по номенклатурі) - +
Налаштування та розрахунок  коефіцієнтів для сезонних груп номенклатури - +
Асортиментне планування та управління - +
Управління запасами, прогнозування попиту, механізм замовлень - +
Планування закупівель  - +
Управління відносинами з контрагентами (CRM), партнерами. Аналіз надійності та якості постачальників - +
Управління персоналом магазину: графік роботи, облік робочого часу, план-фактний аналіз робочого часу + -
Реєстрація та аналіз особистих продажів продавця: продаж на рахунок продавця, повернення товарів від клієнта за рахунок продавця + -
Управлінський облік та фінансовий результат - +
Управлінський баланс - +
Управлінський звіт про прибутки та збитки - +
Панель звітності та моніторинг та аналіз цільових показників  - +
Рух грошових коштів між касами + +
Планування і облік грошових коштів - +
Проведення банківських операцій + +
Регламентований облік - +
Облік ПДВ - +
Облік єдиного податку - +

При виборі оптимального рішення для автоматизації роздрібної торгівлі важливо відштовхуватися від ваших потреб. В нашому досвіді є різні способи – і з використанням лише одного з рішень, і комплексно у поєднанні їх обох. Будемо раді вам допомогти з вибором і власне з самим впровадженням програми в роботу на вашому підприємстві. 

Радимо почитати

В інформаційній базі BAS всі довідники, документи, форми, обробки та інші об’єкти мають свою адресу у вигляді посилання. Це полегшує роботу, коли необхідно передати колезі чи програмісту інформацію, наприклад, по якомусь документу. Замість того, щоб писати детально назву цього документу, номер, дату, достатньо відправити посилання на нього. 

Ви вже певний час працюєте в програмі BAS, інформаційна база наповнена даними, а у вас виникла потреба створити чисту базу на основі вашої поточної конфігурації? Розповідаємо, як це зробити.  
Зайдіть в потрібну вам інформаційну базу BAS в режимі конфігуратора. Далі в меню Кофігурація переконайтесь, що конфігурація відкрита (кнопка Відкрити конфігурацію буде неактивна). Якщо конфігурація закрита, натисніть кнопку Відкрити конфігурацію. 

Робота над програмою із лінійки BAS, яку Ви придбали, триває постійно. Розробники дбають про нові функціональні можливості програмного продукту, про актуальність форм регламентованої звітності, про зручність Вашої роботи в програмі BAS тощо. Оновлення для програмних продуктів BAS постачається як програмне забезпечення від розробника за підпискою, в яку входять або суто оновлення, або оновлення та додаткові сервіси. Детальніше про варіанти такої підписки можете ознайомитися у розділі про інформаційно-технологічний супровід (ІТС).