Як почати роботу з POS-терміналом в програмі BAS

Для того, щоб приймати від покупців оплати платіжними картами чи смартфонами (з використанням платіжних сервісів Google Pay, Apple Pay), в точці продажу – магазині, кафе, салоні краси та інших місцях продажу товарів та послуг – необхідне підключення послуги еквайрингу та встановлення POS-терміналу.  

Розберемось трішки в поняттях.

Що таке еквайринг

Еквайринг - послуга від банку, яка дозволяє приймати оплати з платіжних карток міжнародних та національних платіжних систем за товари та послуги за допомогою POS-терміналу. Обладнання для здійснення таких платіжних операцій, як правило, постачається банком. Саме цей банк здійснює переведення фінансів з банку-емітенту, який видав карту, на рахунок підприємства.  В цьому випадку банк є еквайром. Він - сполучна ланка між власником картки (покупцем) і постачальником послуг чи товарів, який одержує гроші.

Функції банку-еквайра охоплюють:

  • авторизація карти, тобто перевірка її дійсності і наявності необхідних коштів для здійснення покупки;
  • опрацювання запитів;
  • перерахування коштів на розрахунковий рахунок підприємства-продавця;
  • прийом, опрацювання і відправка інформації про здійснені транзакції тощо.

 

Що таке POS-термінал

POS-термінал, чи платіжний термінал – це електронний пристрій, який власне і призначений для переказу коштів з карткового рахунку покупця на рахунок підприємства-продавця. Покупець підносить картку чи смартфон до терміналу, і останній виконує всі необхідні операції для здійснення покупки. 

 

Як вибрати банк для еквайринга

При виборі банку, який забезпечуватиме послуги еквайрингу, звертайте увагу на  наступне:

  • Розмір комісії при використанні карт банку-еквайра;
  • Розмір комісії при використанні карт банків-партнерів еквайра; 
  • Розмір комісії при використанні платіжних карт інших банків;
  • Вартість установки на налаштування POS-терміналів;
  • Наявність необхідного програмного забезпечення для підключення POS-терміналів до інформаційної системи, в якій ви працюєте. 

 

Підключення POS-терміналу до програм BAS

Для зручності роботи POS-термінал може бути підключений до вашої програми BAS. В такому випадку вам непотрібно вручну набирати на терміналі якусь інформацію – всі обов’язкові дані потраплять в чек із інформаційної системи BAS. 

Наш партнер компанія ВебЧек, постачальник ПРРО, також розробила необхідні драйвери для підключення POS-терміналів Приватбанку (ними наші клієнти-продавці користуються найчастіше) до найпоширеніших програм BAS – BAS Малий бізнес, BAS КУП, BAS Управління торгівлею тощо.  

Нещодавно ми публікували статтю про обов’язкові реквізити, які мають бути у фіскальному чекові (відповідно до Наказу Міністерства фінансів України 21.01.2016  № 13). Так ось така інтеграція дає можливість сформувати фіскальний чек, який відповідатиме вимогам законодавства.  

 

Ми готові вам допомогти консультацією та технічною підтримкою з підключенням POS-терміналів до вашої програми BAS та подальшим супроводом, а також встановленням та інтеграцією ПРРО. Будемо раді співпраці!

Радимо почитати

Помилки при роботі з ПРРО (програмним реєстратором розрахункових операцій), як правило, призводять до штрафів, тому рекомендуємо пам’ятати основні правила роботи з ПРРО. Серед них: робочий день розпочинається з відкриття зміни та закінчується закриттям зміни касира і поданням Z-звіту; час відкриття та закриття зміни не має значення, так само, як і кількість відкритих і закритих змін протягом дня.

Згідно із законодавством використання РРО/ПРРО є обов’язковим для підприємств, що приймають безготівкові та готівкові платежі від покупців за свої товари та послуги. Якщо ви ведете облік діяльності вашого підприємства в програмах BAS, рекомендуємо розглянути програмні реєстратори розрахункових операцій «Cashalot» та «Вебчек», оскільки наразі ви можете інтегрувати це ПРРО в свою облікову систему BAS для більшої зручності та швидкості роботи.  

В цій статті ми розповімо вам, які дії потрібно виконати для початку роботи з ПРРО. 

На першому етапі необхідно завантажити ПРРО з сайту розробника, встановити його на пристрій (комп’ютер/планшет/телефон) та зручним для вас способом (можна через Електронний кабінет або із самого ПРРО, якщо це можливо) подати заяву в ДПС про реєстрацію ПРРО за формою 1-ПРРО. 

Все більше і більше організацій розглядають перехід на програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО). Про їх переваги ми розповідали вам у статті "РРО та ПРРО: особливості використання". Однак, оскільки ця практика досить нова в наших бізнес реаліях, в процесі прийняття рішення про перехід на ПРРО виникає безліч питань. Деякі з цих питань ми вирішили розглянути окремо і дати вам відповіді (на прикладі ПРРО Cashalot).