Отримання та використання клієнтської та серверної ліцензії BAS

У попередній статті ми розповідали про те, як отримати ліцензію на програмний продукт BAS. У цій статті розповімо про особливості отримання клієнтських ліцензій BAS та ліцензій на сервер.

Порядок отримання клієнтської ліцензії залежить від кількості робочих місць, які підтримуються комплектом клієнтської ліцензії. Ліцензія на одне робоче місце поставляється з комплектом пінкодів для отримання однокористувацької ліцензії. Однокористувацька ліцензія призначена для встановлення на комп'ютер користувача і дозволяє запускати з цього комп'ютера будь-яку кількість сеансів з файловими або клієнт-серверними базами системи BAS.

Ліцензії на 5, 10 та 20 робочих місць поставляються з двома комплектами пінкодів: для отримання однокористувацьких ліцензій на відповідне число робочих місць, а також для отримання багатокористувацької ліцензії на таке ж число робочих місць. Фактично такий комплект включає дві ліцензії різних типів, з яких користувач повинен вибрати тільки один: комплект однокористувацьких ліцензій або одну багатокористувацьку на відповідну кількість робочих місць.

Ліцензія дозволяє запускати не більше зазначеної в «Ліцензійної угоди» кількості сеансів з системою BAS. Дана ліцензія не прив'язана до якогось комп'ютера користувача, підрахунок кількості сеансів виконується на сервері.

Ліцензія може бути встановлена:

  • на комп'ютер з встановленим сервером BAS в разі клієнт-серверного варіанту інформаційної бази;
  • на комп'ютер з встановленим модулем розширення веб-сервера в разі файлового варіанту інформаційної бази;
  • на сервер терміналів в разі використання термінального режиму роботи.

 

Важливо!

Перед отриманням ліцензії на 5, 10 або 20 користувачів необхідно прийняти рішення, який варіант ви будете використовувати: комплект однокористувацьких ліцензій або одну багатокористувацьку ліцензію. Вибір варіанту здійснюється в момент першого отримання ліцензії при використанні пінкоду з того чи іншого комплекту. Якщо ви отримаєте першу ліцензію по пінкоду для однокористувацької ліцензії, то не зможете потім використовувати комплект пінкодів для багатокористувацької ліцензії. І навпаки.

Ліцензії на 50, 100, 300 і 500 робочих місць є багатокористувацькими і поставляються з комплектом пінкодів для отримання багатокористувацької ліцензії на відповідне число робочих місць.
Ліцензія на 1000 робочих місць фактично включає дві ліцензії по 500 робочих місць, тобто два набори пінкодів для ліцензії на 500 робочих місць, прив'язаних до одного реєстраційного номеру. При установці даної ліцензії потрібно послідовно активувати по одному пінкод з кожного набору.

При отриманні клієнтської ліцензії необхідно враховувати наступні фактори:

  • на якому комп'ютері здійснюється отримання ліцензії,
  • на який комп'ютер встановлюється дана ліцензія.

 

Отримання однокористувацької ліцензії

Для отримання однокористувацької ліцензії рекомендуємо запустити програму BAS в режимі Конфігуратор на тому комп'ютері, на який ви плануєте встановити дану ліцензію. Це може бути клієнтський комп'ютер, сервер терміналів або сервер BAS. В цьому випадку вводити додаткові відомості про комп'ютер не потрібно.

Однокористувацька ліцензія також може бути отримана з клієнтського комп'ютера і встановлена на комп'ютер з встановленим сервером BAS. Для цього необхідно запустити програму BAS в режимі Конфігуратор на клієнтському комп'ютері, після введення реєстраційного номера і пінкоду натиснути посилання Додатково та вказати адресу комп'ютера сервера і порт агента сервера.

Однокористувацьку ліцензію можна отримати наступним чином:

  • автоматично;
  • на електронному носії (через файл);

 

Отримання багатокористувацької ліцензії

Для отримання ліцензії необхідно запустити програму BAS в режимі Конфігуратор на клієнтському комп'ютері, на комп'ютері з встановленим сервером BAS або на комп'ютері з встановленим модулем розширення веб-сервера.

Якщо отримання багатокористувацької ліцензії виконується на клієнтському комп'ютері і ліцензія встановлюється на сервер BAS для роботи з клієнт-серверними базами, то після введення реєстраційного номера і пінкоду потрібно натиснути на посилання Додатково та вказати адресу комп'ютера сервера і порт агента сервера.

Якщо отримання ліцензії здійснюється на комп'ютері сервера BAS, на сервері терміналів або на комп'ютері з встановленим модулем розширення веб-сервера, введення параметрів сервера за посиланням Додатково не потрібно.

 

Встановлення декількох клієнтських ліцензій на один комп'ютер

На один і той же комп'ютер, який є комп'ютером з встановленим сервером BAS, комп'ютером з встановленим модулем розширення веб-сервера, сервером терміналів, можна встановити будь-яку кількість клієнтських ліцензій - як однокористувацьких, так і багатокористувацьких. В цьому випадку номінал ліцензій підсумовується, а розподіл ліцензій між користувачами здійснюється сервером.

Якщо потрібно активувати ще одну клієнтську ліцензію на комп'ютері, на якому вже активована програмна ліцензія, то робити це необхідно в точності так, як і при першій активації ліцензії на обраному комп'ютері.

 

Особливості отримання ліцензії на сервер

Необхідно запустити програму BAS в режимі Конфігуратор на комп'ютері сервера BAS або на клієнтському комп'ютері. Потім виконати команду Сервіс - Отримання ліцензії.

Якщо ви запустили конфигуратор на комп'ютері сервера, то після введення реєстраційного номера і пінкоду введення додаткових параметрів не потрібно. Якщо отримання ліцензії на сервер здійснюється з клієнтського комп'ютера, після введення реєстраційного номера і пінкоду необхідно включити опцію Установка на сервер і вказати адресу комп'ютера сервера і порт агента сервера.

 

Отримання ліцензій для роботи в термінальному режимі

Для роботи в термінальному режимі необхідні наступні ліцензії:

  • клієнтські ліцензії (однокористувацькі або багатокористувацькі);
  • ліцензія на сервер BAS, якщо передбачається робота в клієнт-серверному варіанті.

Процедуру отримання ліцензії (як клієнтської, так і на сервер) рекомендується виконувати на комп'ютері, який служить сервером терміналів. Для цього потрібно запустити конфігуратор. В такому випадку вказання додаткових параметрів сервера не потрібно.

Звертаємо увагу, що всі клієнтські ліцензії - і однокористувацькі, і багатокористувацькі - встановлюються в каталог, доступні всім користувачам, при цьому номінали всіх встановлених на даний комп'ютер ліцензій підсумовуються. Розподіл ліцензій між користувачами здійснюватиме сервер терміналів.

 

Отримання ліцензій для роботи через веб-сервер

Для роботи з файлової інформаційною базою через веб-сервер досить клієнтських ліцензій (на одного користувача або багатокористувацьких). Ліцензія на сервер BAS не потрібна.
Якщо на комп'ютері з встановленим модулем розширення веб-сервера можна запустити конфігуратор, то отримання ліцензій рекомендується виконувати на даному комп'ютері. В цьому випадку вказання параметрів сервера не потрібне.

Якщо на комп'ютері з встановленим модулем розширення веб-сервера запустити конфігуратор неможливо:

  • то на цьому комп'ютері повинен бути встановлений сервер BAS. Ліцензія на сервер не потрібна, потрібна лише наявність агента сервера;
  • отримання ліцензій слід виконувати з будь-якого комп'ютера клієнта. Після введення реєстраційного номера і пінкоду потрібно натиснути на посилання Додатково та вказати адресу комп'ютера сервера і порт агента сервера.
     

Радимо почитати

В інформаційній базі BAS всі довідники, документи, форми, обробки та інші об’єкти мають свою адресу у вигляді посилання. Це полегшує роботу, коли необхідно передати колезі чи програмісту інформацію, наприклад, по якомусь документу. Замість того, щоб писати детально назву цього документу, номер, дату, достатньо відправити посилання на нього. 

Ви вже певний час працюєте в програмі BAS, інформаційна база наповнена даними, а у вас виникла потреба створити чисту базу на основі вашої поточної конфігурації? Розповідаємо, як це зробити.  
Зайдіть в потрібну вам інформаційну базу BAS в режимі конфігуратора. Далі в меню Кофігурація переконайтесь, що конфігурація відкрита (кнопка Відкрити конфігурацію буде неактивна). Якщо конфігурація закрита, натисніть кнопку Відкрити конфігурацію. 

Робота над програмою із лінійки BAS, яку Ви придбали, триває постійно. Розробники дбають про нові функціональні можливості програмного продукту, про актуальність форм регламентованої звітності, про зручність Вашої роботи в програмі BAS тощо. Оновлення для програмних продуктів BAS постачається як програмне забезпечення від розробника за підпискою, в яку входять або суто оновлення, або оновлення та додаткові сервіси. Детальніше про варіанти такої підписки можете ознайомитися у розділі про інформаційно-технологічний супровід (ІТС).