Як почистити кеш в BAS

Іноді під час роботи в програмах BAS користувачі стикаються з помилками, наприклад, програма не запускається або з'являється повідомлення про неправильний формат сховища даних або інші помилки. У разі, якщо такі помилки спостерігаються тільки у одного користувача в той час, як в інших програма працює без збоїв, причина швидше за все в так званому кеші BAS.  

 

Що таке кеш

Кеш - проміжний буфер з інформацією, яку програма може запросити з найбільшою ймовірністю. Цей буфер необхідний для прискорення роботи різних програм, включаючи програми BAS. Кеш BAS, як правило, містить інформацію про користувацькі налаштування, розмір та розміщення вікон, розташування панелей інструментів і т.д. Кеш створюється автоматично: на комп'ютер користувача завантажуються файли конфігурації для швидкого доступу до них, для того щоб щоразу  не запитувати  однотипну інформацію зі сховища бази даних на сервері.

Іноді через помилки програми, збій в роботі або відключення живлення комп'ютера файли кешу записуються з помилкою, і це веде до появи помилок при підключенні до інформаційної бази або в процесі роботи з не ю.

       

 

Способи очищення кешу BAS

Існує кілька способів очищення кешу BAS. Деякі з них вимагають певних знань, тому якщо ви сумніваєтеся, що впораєтеся, ми можемо допомогти вам вирішити цю задачу.

 

Очищення за допомогою додаткових параметрів запуску: команда /ClearCache

Якщо помилки з кешем виникають постійно, краще використовувати цей спосіб очищення. Він працює тільки з Тонким клієнтом BAS. Суть способу: в параметри запуску інформаційної бази ми додаємо команду /ClearCache. Для цього запускаємо Тонкий клієнт, зі списку вибираємо потрібну інформаційну базу і натискаємо на кнопку Змінити, в наступному вікні нічого не змінюємо, натискаємо Наступна. 

Як почистити кеш в BAS

У вікні, що відкрилось, в поле Додаткові параметри запуску записуємо команду /ClearCache та натискаємо ОК.

Чистка кешу

Теперь при кожному запуску інформаційної бази файли кешу будуть автоматично очищуватися.

 

Повторне додавання інформаційної бази в список

Суть цього способу полягає в тому, що зі списку баз видаляється інформаційна база, в якій виникають помилки через файли кешу, а потім додається заново. Запустіть Тонкий клієнт, виберіть потрібну інформаційну базу і натисніть Вилучити. Далі потрібно додати цю ж базу в Тонкий клієнт. Для цього запустіть Тонкий клієнт і натисніть Додати. 

Вилучення бази BAS

Додавання бази BAS

При додаванні інформаційної бази в список файли кешу створюються заново, оскільки для програми ця інформаційна база нова. Такий спосіб усунення помилок кешу не зовсім правильний, оскільки при видаленні бази даних файли кешу не очищаються: нові файли створюються, а старі залишаються на жорсткому диску, і з часом жорсткий диск комп'ютера буде переповнений.

Як ви бачите, очищення кешу BAS - не складний процес, і ви можете самостійно в цьому розібратися. А ми завжди готові надати підтримку в роботі з програмою, якщо щось піде не так.

 

Радимо почитати

В інформаційній базі BAS всі довідники, документи, форми, обробки та інші об’єкти мають свою адресу у вигляді посилання. Це полегшує роботу, коли необхідно передати колезі чи програмісту інформацію, наприклад, по якомусь документу. Замість того, щоб писати детально назву цього документу, номер, дату, достатньо відправити посилання на нього. 

Ви вже певний час працюєте в програмі BAS, інформаційна база наповнена даними, а у вас виникла потреба створити чисту базу на основі вашої поточної конфігурації? Розповідаємо, як це зробити.  
Зайдіть в потрібну вам інформаційну базу BAS в режимі конфігуратора. Далі в меню Кофігурація переконайтесь, що конфігурація відкрита (кнопка Відкрити конфігурацію буде неактивна). Якщо конфігурація закрита, натисніть кнопку Відкрити конфігурацію. 

Робота над програмою із лінійки BAS, яку Ви придбали, триває постійно. Розробники дбають про нові функціональні можливості програмного продукту, про актуальність форм регламентованої звітності, про зручність Вашої роботи в програмі BAS тощо. Оновлення для програмних продуктів BAS постачається як програмне забезпечення від розробника за підпискою, в яку входять або суто оновлення, або оновлення та додаткові сервіси. Детальніше про варіанти такої підписки можете ознайомитися у розділі про інформаційно-технологічний супровід (ІТС).