Як почати роботу з ПРРО в програмах BAS

Згідно із законодавством використання РРО/ПРРО є обов’язковим для підприємств, що приймають безготівкові та готівкові платежі від покупців за свої товари та послуги. Якщо ви ведете облік діяльності вашого підприємства в програмах BAS, рекомендуємо розглянути програмні реєстратори розрахункових операцій «Cashalot» та «Вебчек», оскільки наразі ви можете інтегрувати це ПРРО в свою облікову систему BAS для більшої зручності та швидкості роботи.  

В цій статті ми розповімо вам, які дії потрібно виконати для початку роботи з ПРРО. 

 

Етап 1. Встановлення та реєстрація ПРРО

Завантажте ПРРО з сайту розробника та встановіть його на пристрій (комп’ютер/планшет/телефон);

Зручним для вас способом (можна через Електронний кабінет або із самого ПРРО, якщо це можливо) подайте заяву в ДПС про реєстрацію ПРРО за формою 1-ПРРО; реєстрація ПРРО, як правило, займає до 1 робочого дня.

Отримайте від ДПС фіскальний номер та фіскальні номери для чеків.

 

Етап 2. Реєстрація торгових точок, кас та касирів

Якщо у вас вже є зареєстровані в ДПС торгові точки та каси і ви плануєте видавати чеки через них, імпортуйте ці існуючі каси. Якщо зареєстрованих торгових точок та кас немає, створіть їх та зареєструйте. Реєстрацію можна виконати або з самого ПРРО, або в Електронному кабінеті. Для реєстрації торгової точки потрібно вказати її тип, найменування, ідентифікатор, населений пункт, де знаходиться ця торгова точка, та її адреса, також необхідно вказати вид права на цей об’єкт. 

Також потрібно зареєструвати касирів та їх ключі (КЕП). Для цього необхідно заздалегідь їх отримати у кваліфікованих постачальників електронних довірчих послуг. 

 

Етап 3. Підключення ПРРО до інформаційної системи BAS

На цьому етапі відбувається підключення ПРРО та виконання необхідних налаштувань в обліковій системі BAS. Тут вам може знадобитися технічна підтримка спеціалістів. Ви можете звертатися до нашої компанії, ми виконуємо налаштування та забезпечуємо подальший супровід роботи касирів, допомагаємо з вирішенням технічних питань, які можуть виникнути в процесі. 

При інтеграції ПРРО з обліковою системою BAS робота касира відбувається безпосередньо в системі BAS: продавець формує чек з вказанням номенклатури та форми оплати; BAS передає цю інформацію до ПРРО для реєстрації цього чека на сервері ДПС, ПРРО підписує чек та відправляє його на сервер ДПС, далі сервер ДПС повертає в BAS (через ПРРО) фіскальний номер цього зареєстрованого електронного чеку. Далі чек можна відправити покупцю в електронному вигляді чи роздрукувати на принтері.  

Дані про фіскальний чек можна переглянути на  сайті Електронного кабінету платника у розділі «Реєстри» – «Пошук фіскального чека». Для пошуку фіскального чека в електронному вигляді необхідно ввести його номер (ID) і дату видачі.

 

Якщо вам потрібна допомога з підключенням ПРРО, звертайтесь, будемо раді допомогти вам! Напишіть нам, будь ласка, у чаті на сайті чи зв'яжіться з менеджером за номерами телефонів: +38 (044) 209-93-20, +38 (067) 467-90-05.

Радимо почитати

Помилки при роботі з ПРРО (програмним реєстратором розрахункових операцій), як правило, призводять до штрафів, тому рекомендуємо пам’ятати основні правила роботи з ПРРО. Серед них: робочий день розпочинається з відкриття зміни та закінчується закриттям зміни касира і поданням Z-звіту; час відкриття та закриття зміни не має значення, так само, як і кількість відкритих і закритих змін протягом дня.

Для того, щоб приймати від покупців оплати платіжними картами чи смартфонами (з використанням платіжних сервісів Google Pay, Apple Pay), в точці продажу – магазині, кафе, салоні краси та інших місцях продажу товарів та послуг – необхідне підключення послуги еквайрингу та встановлення POS-терміналу.

Все більше і більше організацій розглядають перехід на програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО). Про їх переваги ми розповідали вам у статті "РРО та ПРРО: особливості використання". Однак, оскільки ця практика досить нова в наших бізнес реаліях, в процесі прийняття рішення про перехід на ПРРО виникає безліч питань. Деякі з цих питань ми вирішили розглянути окремо і дати вам відповіді (на прикладі ПРРО Cashalot).