Актуальні питання по ПРРО

Все більше і більше організацій розглядають перехід на програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО). Про їх переваги ми розповідали вам у статті "РРО та ПРРО: особливості використання". Однак, оскільки ця практика досить нова в наших бізнес реаліях, в процесі прийняття рішення про перехід на ПРРО виникає безліч питань. Деякі з цих питань ми вирішили розглянути окремо і дати вам відповіді (на прикладі ПРРО Cashalot). 

1. Чи потрібно реєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій в ДПС

Так, необхідно подати заяву за формою 1-ПРРО на реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій в ДПС. Бланк заяви можна знайти в Електронному кабінеті або в самому ПРРО. Підтвердженням успішної реєстрації ПРРО є отримання квитанції з призначеним фіскальним номером.

 

2. Як зареєструвати касира для використання ПРРО

Для використання ПРРО касирами їх потрібно зареєструвати в ПРРО, оформити для них кваліфікований електронний підпис (КЕП) і подати до ДПС прямо з ПРРО "Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа" (для повідомлень щодо сертифікатів відкритих ключів, які застосовуються при ПРРО) (форма J/F 1391801).

 

3. Як отримати електронні підписи для роботи з ПРРО

Можна отримати 2 типи КЕП - КЕП уповноваженої особи або КЕП печатки підприємства. У першому випадку це сертифікат фізособи (директора, бухгалтера, касира) і такі КЕП необхідно отримувати для кожного касира, у другому випадку це звичайна печатка із номером і однієї такої печатки досить для необмеженої кількості касирів, які працюють позмінно на касі.

Отримати КЕП можна в будь-якому центрі сертифікації зі стандартним пакетом документів. Процедура така ж, як при отриманні електронної печатки / підпису для підприємства.

 

4. Чи потрібно скасовувати апаратний РРО при переході на ПРРО

Організація самостійно вибирає вид РРО (програмний і / або апаратний). При переході з апаратного на ПРРО апаратний реєстратор можна залишити як резервний (при подачі заяви на ПРРО необхідно вказати, що поточний апаратний РРО буде використовуватися як резервний). Якщо приймається рішення використовувати тільки програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО потрібно скасувати.

 

5. Як зрозуміти, чи зареєстровано відправлений з ПРРО чек на фіскальному сервері ДПС

Ознакою реєстрації чека є присвоєння йому фіскального номера, який вказується в самому чеку. Крім того, в ПРРО зберігається інформація про всі чеки з присвоєними їм фіскальними номерами.

 

6. Як покупець може перевірити чек, сформований за допомогою ПРРО

В роздрукованому чеку є QR-код з посиланням на електронний кабінет, в якому клієнт може перевірити інформацію про чек. При отриманні чека в електронному вигляді клієнт може зайти в електронний кабінет, ввести номер, який вказаний в чеку, і перевірити інформацію про чек.

 

7. Що робити, якщо немає інтернету чи не працює фіскальний сервер ДПС

При відсутності зв'язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС друк е-чеків проводиться в режимі офлайн. У чеку буде присутня відмітка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн. При відновленні з'єднання всі чеки передадуться на сервер ДПС. Робота в офлайн-режимі не може тривати більше 36 годин поспіль і не більше 168 годин протягом місяця. При роботі в офлайн режимі фіскальні номери е-чеку присвоюються з діапазону фіскальних номерів в ПРРО. За замовчуванням кількість таких номерів - 2000, але при подачі заяви на реєстрацію ПРРО можна вказати свою необхідну кількість номерів.

 

8. Чи потрібен принтер чеків при використанні ПРРО

Законодавством не передбачено обов'язковий друк чека, відповідно фіскальний чек може бути як в паперовій, електронній формі, так і у вигляді QR-коду. Крім того, електронний фіскальний чек може бути відправлений на електронну пошту покупця.

 

9. Чи можна підключити принтер чеків та сканер штрихкодів до ПРРО

Так, можна підключити принтер чеків і сканер штрихкодів до ПРРО.

 

10. Чи потрібно вести Книгу обліку розрахункових операцій при використанні ПРРО

Використання книги обліку розрахункових операцій (КОРО) передбачено тільки для класичних РРО, на період відсутності електроенергії або виходу касового апарату з ладу. У разі використання ПРРО в період відсутності зв'язку між програмним РРО та фіскальним сервером ДПС проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн. Тому КОРО не використовується для ПРРО.

 

11. Чи потрібно роздруковувати та зберігати Z-звіти

Фіскальний звітний чек (Z-звіт) створюється ПРРО щодня. Z-звіт підлягає реєстрації на фіскальному сервері ДПС. Після передачі на фіскальний сервер Z-звіту і отримання відповідного підтвердження, його зберігання відбувається зручним для підприємства способом. Z-звіти потрібно зберігати в електронній формі або роздрукованими не менше 1095 днів.

У разі збереження Z-звітів в електронній формі підприємство зобов'язане визначити і затвердити внутрішнім документом місце, спосіб та формат їх зберігання, який повинен забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками ДПС.

 

Радимо почитати

Помилки при роботі з ПРРО (програмним реєстратором розрахункових операцій), як правило, призводять до штрафів, тому рекомендуємо пам’ятати основні правила роботи з ПРРО. Серед них: робочий день розпочинається з відкриття зміни та закінчується закриттям зміни касира і поданням Z-звіту; час відкриття та закриття зміни не має значення, так само, як і кількість відкритих і закритих змін протягом дня.

Для того, щоб приймати від покупців оплати платіжними картами чи смартфонами (з використанням платіжних сервісів Google Pay, Apple Pay), в точці продажу – магазині, кафе, салоні краси та інших місцях продажу товарів та послуг – необхідне підключення послуги еквайрингу та встановлення POS-терміналу.

Згідно із законодавством використання РРО/ПРРО є обов’язковим для підприємств, що приймають безготівкові та готівкові платежі від покупців за свої товари та послуги. Якщо ви ведете облік діяльності вашого підприємства в програмах BAS, рекомендуємо розглянути програмні реєстратори розрахункових операцій «Cashalot» та «Вебчек», оскільки наразі ви можете інтегрувати це ПРРО в свою облікову систему BAS для більшої зручності та швидкості роботи.  

В цій статті ми розповімо вам, які дії потрібно виконати для початку роботи з ПРРО. 

На першому етапі необхідно завантажити ПРРО з сайту розробника, встановити його на пристрій (комп’ютер/планшет/телефон) та зручним для вас способом (можна через Електронний кабінет або із самого ПРРО, якщо це можливо) подати заяву в ДПС про реєстрацію ПРРО за формою 1-ПРРО.